PLANK mánia

64000127 sMindenre ható csodagyakorlat? A plank lett az elmúlt évek egyik egyértelmű kedvence. Kell még magyaráznunk miért? Mert mindenhol megcsinálhatod, gyorsan fejlődhetsz benne, elképesztően hatékony és sokféleképpen variálható. Igazi nagyágyú, ha alakformálásról van szó! Tehát: plankre fel!


Plank kihívás?

Az interneten számtalan plank kihívást találhatsz, mi azonban most egy a megszokottnál sokoldalúbb változatot alkottunk nektek! Yamak Meral Dia, edző tanácsadónk olyan sort állított össze, ami mindenkinek kihívás lesz: ráadásul két részletben. Kezdd ezekkel a gyakorlatokkal, és mire következő számunkban megjelennek a még nehezebb változatok, azokra is készen állsz majd!


Amit a plankről tudni kell

A plank alapesetben egy alkartámaszos fekvőtámasz pozíció kitartása. Ez az egyik legjobb core erősítő gyakorlat, hiszen fejleszti a has-, a hátizmokat, a gerinc melletti izmokat, a vállakat, a farizmot. A tartásod is javulni fog tőle, ahogy az egyensúlyod is, és a hátfájás ellen is hatékony, valamint a hasat is karcsúsítja. Ha a core izmaid, vagyis a törzsizmaid erősek, az a napi tevékenységeidet is segíti, ahogy az edzésmunkádat is javítja, ráadásul megvéd a sérülésektől, és valamennyire segít kiegyensúlyozni az ülőmunka negatív hatásait is.
Mi az, ami fontos?
A tested legyen egyenes, a fenekedet ne ejtsd be és ne is emeld fel (ezt a has- és farizmaid megfeszítésével érheted el)!
A könyököd éppen a vállad alá essen!
Ha úgy érzed, nem tudtad magad megtartani a pozícióban, inkább kezdd elölről a gyakorlatot!
A gyakorlatok előtt ne felejtsd a bemelegítést, és utána a nyújtást. A különböző plankeket beillesztheted a napi edzésedbe, de akár otthon is gyakorolhatod!
Az alap planket minden nap végezd, egyre hosszabb ideig, a többieket pedig váltogatva tedd hozzá!

64004607 sPlank

Kiinduló helyzet: alkartámasz, zárt lábak. Feszít a has, a hát, a farizom, kicsit beszippantod a mellkasod és a köldököd a gerinced irányába. Végig stabil marad a törzs tartása: nem homorítasz, tartod magad.
Ismétlésszám: 4x20 mp, ha ez megy, akkor emeld az időt 30-40-50-60 mp-re.
Mire hat? Ha jól csinálod, gyakorlatilag az egész testre.

A gyakorlatokat összeállította Yamak Diana Meral személyi, aerobik, funkcionáls edző»
Akadálytréning Kalandorkirálynővel»

fitt info magazin 2018 002 k


*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2018. 02. számában vagy áprilistól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!