Mikrotápanyag kavalkád

vitaminlTudtad, hogy a vasat C-vitaminnal együtt érdemes bevenni, viszont ha kalciummal egyszerre nyeled le, akkor semmi jót nem teszel magaddal? Figyelj, hogy mit mivel kombinálsz!

A vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok útvesztőjében a szakemberek segítsége nélkül nem könnyű eligazodni. Úgy érzed, hogy egy-egy vitaminból, nyomelemből vagy ásványi anyagból hiányt szenvedsz, és a pótlás mellett döntesz? Jó, ha tudod, hogy miként valósíthatod meg a leghatékonyabban a szervezetbe juttatott vitaminos, nyomelemes vagy ásványi anyagos patikaszerek hasznosulását.

Együtt vagy külön
Nem mindegy, hogy mit mivel alkalmazol egyszerre! Sok esetben a mikrotápanyagok kedvezően befolyásolják egymás hatását, de vannak olyan esetek is, amikor az egyik létfontosságú anyag megnehezítheti a másik felszívódását, hasznosulását. A mindennapi vitamin- és nyomelem-adagolás gyakorlatban előforduló néhány kombináció megismerése a segítségedre lehet.

Számos vizsgálat bizonyítja, hogy a kombinációs készítmények, amikben vitamin(ok) és/vagy nyomelem(ek), illetve ásványi anyag(ok) adott kombinációi találhatók, jobb eredményre vezetnek, mint a csak egyetlen hatóanyagot tartalmazó, úgynevezett monokomponensű készítmények.
A patikákban a monokomponensű készítmények mellett nagy számban megtalálhatók a kombinációs készítmények is. Ezek a többféle mikrotápanyagot tartalmazó szerek a hatás optimalizálása mellett az adagolás kényelmét is kínálják, ugyanis nem szükséges 2-3 különféle patikaszert szedned, elegendő lehet csupán egyetlen tablettát vagy kapszulát lenyelned.

001 001 FIM 2019 03 covers RGBk
*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2019. 03. számában vagy júniustól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!