Ne nyírd ki a porcaidat!

 porc3Fájó térdek és csípők, megdagadt, gyulladt ujjak és csuklók: ilyet sajnos nem csak a nagyon idősek tapasztalnak! Tudtad, hogy a sérült porc nem képes a gyógyulásra? Sokan mondják egy ideje, hogy intenzív edzéshez nem árt porcvédő készítményeket szedni: de tényleg? És miért?


Az emberi szervezetben összesen 143 olyan ízület található, amelyekben egészséges állapotban – az ízületi tokon belül – porccal fedett csontok gördülnek el egymás mellett, az ízületi folyadék által könnyített módon. Ezek a porcok mind-mind a kopás és a sérülés veszélyének vannak kitéve. Ha a porc elvékonyodik, netán a folytonossága megszakad, és rajta „lyuk” keletkezik, az gyulladáshoz és fájdalomhoz vezethet. Rossz hír, de az ízületi porcok nem képesek regenerációra. Ennek ismeretében még inkább fontos törekedni arra, hogy a porctömeg és a porcok épsége minél tovább megmaradjon, ugyanis ez biztosítja a fájdalommentes mozgást, a mozgás szabadságát.

 Kicsit kopott porc, nagyon fájó ízület

A köznyelvben „porckopásként” emlegetett ízületi károsodás azt jelenti, hogy az egymással találkozó csontok felületét fedő és védő porc elkopik, elvékonyodik, illetve az ízületi felszínen kinövések alakulnak ki. Ez fájdalommal jár, a csontfelszínek egymáson való elgördülése nem akadálytalan, az ízület nem képes a funkcióját betölteni, a mozgásfunkció beszűkül. Mindez különösen gyakori a nagy terhelésnek kitett ízületeknél, a térdnél és a csípőnél.
• A porckopás korai stádiumában úgynevezett indítási fájdalom tapasztalható (különösen reggelente), ami részeként például nehézséget jelent ülő helyzetből felállni vagy az első néhány lépést megtenni. Ezt követően, átlagosan fél órán belül, a mozgás hatására az állapot javul, az ízület „bejáratódik”, és újból viszonylag olajozottan mozog, (szinte) fájdalommentes a mozgás.
• A betegség előrehaladott stádiumaiban a fájdalommal járó időintervallumok egyre hosszabbá válnak, majd állandósulhatnak. Alkalmanként az ízület duzzanatával, melegségével járó gyulladások léphetnek fel, amik a porcszövet további leépülését serkentik. Sajnos a folyamatokban a porcokat határoló csontfelszínek is károsodhatnak. Az idő előre haladtával a mozgásfunkció fokozatosan beszűkül, az életminőség romlik. Nehéz lesz lejönni a lépcsőn, egyre kínzóbb kihívást fog jelenteni a mindennapi tevékenységek elvégzéséhez szükséges mozgás is.

fitt info magazin 2018 002 k


*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2018. 02. számában olvashatsz vagy áprilistól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!