Figyelj a kalciumra!

kalciumleadMár tudjuk, hogy a kalcium allergiás tünetek ellen nem használ – ennek ellenére mégis ez az egyik legfontosabb mikrotápanyag, amiből egyáltalán nem viszünk be eleget! Egészséges fogakat, csontokat, szívet szeretnél? Figyelj a kalciumra!

Miért kell a kalcium?
A kalcium létfontosságú ásványi anyag, amelynek elégséges bevitele az egészséges csontozat és fogazat alapvető feltétele. A szervezetben lévő kalcium mintegy 99 %-a a vázrendszerben és a fogakban található, ahol ez a létfontosságú ásványi anyag a kollagénnel együtt a csontok szilárdító funkciójáért, a fogak épségéért felel. Emellett kalcium szükséges az izom- és a szívműködéshez, a véralvadáshoz, az idegrendszeri impulzusok továbbításához, csak hogy néhány példát említsünk. Ha azt hiszed, hogy a kalcium kizárólagos forrását a tejtermékek jelentik, tévedsz. Számos lehetőség van rá, hogy a szükséges mennyiségű kalciummal ellásd a szervezeted. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy az „átlagember” nem juttat annyi kalciumot a szervezetébe, amennyire annak szüksége lenne.
A kalciummal való hiányos ellátottság következményeként kialakuló csontritkulást néma kórként emlegetik, és mint arra a beszédes elnevezés is utal, ilyen formában csak évtizedekkel később bosszulja meg magát a szervezet elégtelen kalcium-ellátottsága. Korábban jelentkezhetnek viszont – többek között – izomgörcsök, vérnyomásproblémák, véralvadási panaszok, ha a szervezet kalcium-szintje abnormálisan alacsony.

fitt info magazin 2018006 coverA cikket végigolvashatod a fitt.info 2018. 06. számában vagy februártól keress rá a www.fitt.info oldalon.
A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!