Kollagén: több, mint feszes bőr!

kollagen1lMi jut eszedbe a kollagénről? Ránctalanító krémek? Esetleg, ha tájékozottabb vagy, a porcok is? Ez az anyag sokkal többet tud ezeknél – de hogyan pótolhatod, ha plusz kell belőle?

A kollagént a legtöbben bőrfeszesítőként ismerik, pedig ez az állatvilág legelterjedtebb glikoproteinje (fehérje, ami kis mennyiségben tartalmaz glükózt és galaktózt), és szervezetbeli szerepe messze túlmutat a bőr fiatalosságának a biztosításán. A kollagén részt vesz az ínak, a porcok, a szalagok felépítésében, és megtalálható a bőrben, a bélfalban, illetve a szem szaruhártyájában is.

Értékes aminosavak tárháza
A kollagént felépítő aminosavakhoz, köztük különösen a glicinhez, számos kedvező élettani hatás kapcsolható; így például az immunrendszer erősítése, a sebgyógyulás serkentése, a gyulladáscsökkentés vagy a megnövelt antioxidáns kapacitás. Ezeknek a molekuláris szintű hatásoknak a szervezet szintjén akár a krónikus, gyulladásos megbetegedések megelőzésében is szerepe lehet.
Vizsgálatok alapján a kollagén összetevői, elsősorban a prolin és a belőle képződött hidroxi-prolin révén, hozzájárulhatnak az ízületi kopásos és gyulladásos fájdalmak (artritises panaszok) enyhüléséhez, illetve a bélcsatornát belülről bélelő nyálkahártya védelmében is szerepük lehet.

Kollagénpor és csontleves
A kollagén szervezetbeli szerepének egyre alaposabb megismerésével növekvő számban jelennek meg a kollagén-porok a (bio)boltok polcain, illetve a magukat egészségtudatosnak valló éttermek menüjében is egyre gyakrabban szerepel a kollagén teljes értékű forrásának minősülő csontleves. 

001 001 FIM 2019 03 covers RGBk
*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2019. 03. számában vagy júniustól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!