Fehérje a fogyás kulcsa

protein2Koplalás nélkül szeretnél fogyni, miközben megmaradnak, sőt, fejlődnek izmaid, jól érzed magad, és nincs hiányérzeted? Emeld a fehérjeadagodat, és az majd segít!

 A fehérje sokkal több, mint izom!

Amikor a fehérjére gondolunk, legtöbbünknek két dolog ugrik be először: hús és izom. Ez persze nem is teljes tévedés, hiszen mindannyiunknak fehérjére van szükségünk, hogy izmot építsünk, és gyerekkorunktól kezdve azt halljuk, hogy ennek legjobb forrása a hús és a tojás. De ha ezt a gondolatot egy kis időre félretesszük, és másként nézünk erre a makrotápanyagra, látjuk, hogy a protein fontos energiaforrás is! Mindenhol ott van a testünkben, és mindenhol nélkülözhetetlen, hiszen ez teszi lehetővé az élethez szükséges funkciók fenntartását, a sejtek építését stb. Ezért is fontos, hogy tudjuk, hogyan is működik.

Mi az a fehérje?

A zsírokhoz és szénhidrátokhoz hasonlóan a fehérjék is olyan tápanyagok, amelyek a szervezet energiaellátásáért felelnek. A szerkezetük aminosavakból épül fel, amelyekből kétféle létezik: esszenciális és nem esszenciális.
Az esszenciális aminosavakat a testünk nem tudja előállítani, így valamilyen étellel kell bevinnünk. A nem esszenciálisakat legalább részben a szervezetünk is előállítja, így nem annyira nagy baj, ha nem szerepelnek a menünkben.
Az aminosavak, amelyeket nagyrészt szén, hidrogén, oxigén és nitrogén alkot, a test molekuláris folyamataiban segítenek, és azokat támogatják, vagyis elmondhatjuk, hogy felgyorsítják, működtetik a vitális folyamatokat.

clap
*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2018. 03. számában vagy júniustól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!