Fitt mama – boldog baba

terhesleadA babavárás és az arra való előkészülés szerencsés esetben boldog, stresszmentes állapot. Ezt azonban nehéz megvalósítani, olyan sokféle elvárással, tanáccsal és szabállyal bombázzák a nőket. Mi most segítünk rendet tenni a káoszban!

1. Gondolkodj előre
Te valószínűleg már amúgy is egészséges életet élsz, de szinte mindenen lehet még javítani! Nem árt, ha még azelőtt odafigyelsz a helyes táplálkozásra, mozgásra és más tényezőkre, amelyek meghatározzák az egészségedet, mielőtt teherbe esel. Figyelj oda a vitaminszintedre, különösen a megfelelő folsav bevitelre (ennek szintjét vérvétellel ellenőriztetheted), a B-vitaminokra, mert ezek a várandósság első heteiben befolyásolják a baba egészségét. Ne igyál, vagy csak nagyon keveset és ritkán, hagyd abba a dohányzást, ha még nem tetted. Figyelj arra is, hogy több, sportoláshoz használt táplálékkiegészítő is létezik, amit nem ajánlanak a babavárás idején, ezeket is inkább hanyagold. Szintén nézd át az esetlegesen szedett gyógyszereidet, hogy azok között se legyen olyan, ami esetleg árthat a születendő gyermeknek.
Nem árt, ha idejében elvégeztetsz egy kivizsgálást: egyes laboratóriumokban már találsz kifejezetten ilyen célból összeállított csomagokat, és persze a nőgyógyászodat se hagyd ki belőle!

2. Keress támogatást
A praktikus és az érzelmi segítség is jól fog jönni, különösen, ha pánikolós típus vagy, vagy nehezen engeded el az irányítást. A teherbe esést várni nagyon megterhelő lehet, akár komoly szorongást vagy depressziót, és gyakran párkapcsolati problémákat is okoz. A támogatói körödbe vegyél be mindenkit, aki valóban képes melletted állni – elsősorban persze a leendő apát, de akár a családtagjaidat, barátnőidet vagy az orvosodat.
A támogatókra ugyancsak nagy szükséged lesz a következő kilenc hónapban és a szülés ideje alatt is: kutatások sora igazolja, hogy a szülési fájdalmat is csökkenti a barátságos környezet. Azt is mondják, hogy aki komoly támogatást kap a babavárás ideje alatt, kisebb eséllyel szenved majd a szülés utáni depressziótól.

fitt info magazin 2018006 coverA cikket végigolvashatod a fitt.info 2018. 06. számában vagy februártól keress rá a www.fitt.info oldalon.
A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!