Só helyett zölden

soA magyar konyha hagyományosan sósan főz, a legtöbben már gyerekkoruktól azt szokták meg, hogy az ételek erőteljesen sósak. Pedig ez nem tesz jót az egészségünknek és a vonalainknak sem: váltsd ki a sót, és legyél te is zöld-barát!

Só nélkül ízetlen az étel. Sajnos ez egy megkerülhetetlen alapigazság, és nem azért, mert a só adja az étel ízét, inkább azért, mert a só természetes ízfokozó: tehát minden, már ott lévő ízt kiemel és megerősít. Ez viszont nyilván azt is jelenti, hogy nem kell belőle sok, hiszen nem a só ízét akarjuk érezni, hanem azt, amit kiemelt! Ezért nem is teljesen jó megfogalmazás az, hogy a só helyettesítésére kell más, egészségesebb ízanyagokat használnunk: a kevés sóval inkább azok hatását használjuk ki jobban!

A mi sok sót használó konyhánkkal az is baj, hogy nem csak azzal visszük be a nátrium-kloridot, amibe mi magunk beletesszük (sőt, a felmérések szerint így csak nagyjából 20%-a jut a szervezetünkbe). Egy sor étel van ugyanis, amiben rengeteg a só, amit csak az összetevők böngészésével találhatunk meg. Ilyenek a készételek, zöldséglevek, gabonapelyhek, levesporok, zöldségkonzervek, sós rágcsálnivalók. Az elmúlt évek szabályozása következtében a sótartalom is csökkent sok élelmiszerben, de még mindig érdemes odafigyelni a választásra, és ha éppen nem otthon főzünk, akkor olyan termékeket választani, amelyek alacsonyabb sótartalmúak.

fitt info 2018 004 cimlapnagy beharang*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2018. 04. számában vagy szeptembertől keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!