Finom felpörgető fogások

telietelekleadCsikorgó hideg, szél, hóesés – és te mégis felveszed a futócipőt, a síbakancsot, a túranadrágot és már indulsz is ki: ki a szobából, hogy komoly edzésbe kezdj. Mi lenne, ha egy kicsit még rásegítenél a teljesítményedre: a megfelelő fogásokkal?

Ugye tudod, hogy a téli hidegben való kinti edzéshez más táplálékra lesz szükséged, mint nyáron, vagy amikor a benti melegben mozogsz? Ilyenkor az alacsonyabb hőmérsékletek miatt több energiát is használunk fel. Ez azonban nem azt jelenti, hogy egyszerűen egyél többet! A szakértők véleménye szerint két-három órával a kinti aktivitás előtt olyan ételt kell választanod, aminek magasabb a zsír- és fehérjetartalma, mint a szokásos fogások.

Az étel segít megemelni a tested maghőmérsékletét, és így az izmok is könnyebben átmelegszenek, ami javítja működésüket. Ha kicsit többet eszel, az egy kissé megnöveli azt az időt is, ami alatt az étel elhagyja a gyomrodat, így tovább kitart az energiád a hidegben. Arra is készülj, hogy az edzés utáni 30 percen belül szükséged lesz egy szénhidrátot és fehérjét tartalmazó snackre, hogy az izmaid további táplálékot kapjanak, ami segít nekik a regenerációban. Az edzés után néhány órával egy teljes, egészséges étkezésre is szükséged lesz, ne gondold, hogy a snack elég volt! Ha ezeket a lépéseket elhagyod, a következő napon nem lesz elég energiád.

Ne felejtsd el a megfelelő folyadékbevitelt, csak mert hideg van! A téli edzéseken hajlamosak vagyunk kihagyni az ivást, ami például a síelőkre különösen igaz, hiszen ki akar wc-re menni ennyi ruhában. De ha nem viszel be elég folyadékot, akkor bizony romlik az állóképességed és a teljesítményed is. Két órával az edzés előtt igyál meg két pohárnyi folyadékot, és még két pohárral, mielőtt elindulsz. Ugyanez igaz utána is, közvetlenül utána és pár órával utána is pótolnod kell. Ha pedig hosszú a nap, az edzés, akkor közben is pótolnod kell a meleg folyadékot.

fitt info magazin 2018006 coverA cikket végigolvashatod a fitt.info 2018. 06. számában vagy februártól keress rá a www.fitt.info oldalon.
A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!