Ne fájjon a fejed a fejfájás miatt!

 fejfaj2Aligha van olyan ember, akinek még sosem fájt a feje. Sokféleképpen fájhat, sokféle ok miatt fájhat, és megnyugtató tudni, hogy a kezelésére is sokféle megoldás létezik: számos vény nélkül kapható patikaszer javasolható a fejfájásra, de vannak a gyógyszereken „inneni” és „túli” megoldások is.

 

Többféleképpen fájhat a fej

A fejfájásnak több típusa van, és típusonként különböző a fájdalom helye, jellege, intenzitása és időtartama. Vannak olyan fejfájások, amelyek elsősorban a nőket sújtják, és vannak olyanok, amik az erősebbik nem életét keserítik meg.
Leggyakrabban a tenziós típusú fejfájás okoz nehéz perceket, órákat. Ezzel a típusú fejfájással a nők 80 %-a és a férfiak 70 %-a legalább egyszer szembesül élete során. Gyakoriságában ezt követi a migrén, amire elsősorban a gyengébbik nem panaszkodik: a nők mintegy 17 %-a, míg a férfiak körülbelül 6 %-a érintett benne. Az előbbiekhez képest gyakoriságában alulmarad a cluster típusú fejfájás, ami a populáció mintegy 1 %-át sújtja, elsősorban a 20-40 év közötti férfiakat (ld. táblázat).

fitt info magazin 2018 002 k


*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2018. 02. számában olvashatsz vagy áprilistól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!