Krónikus gyulladás a szervezetben

gyulladas1Különös, ok nélküli tünetek, súlyos betegségek, kellemetlen érzések, rosszkedv, energiahiány. Ezeket akár egy fájdalmat nem okozó, mégis elromlott fog vagy más, a szervezetedben bujkáló gyulladás is okozhatja! Az utóbbi időben egyre több olyan kórképet fedeznek fel, amelyeknek kiindulása krónikus gyulladás.

Melinda már húsz is elmúlt, amikor fél éven keresztül minden napot hőemelkedéssel zárt. Erika kamaszlány, akinek egyszer csak annyira megfájdult a csípője, hogy le kellett állnia a futással, mert még járás közben is sántított. Mi volt a közös a két lányban? Szerencsére mindkettő jó és kitartó orvoshoz került, aki addig nem nyugodott, amíg meg nem találta a valódi okot. Odaillő tünetek nem voltak ugyan, de mindkét esetben a krónikusan gyulladt mandulák okozták a gondot, ami a mandulaműtét után gyorsan el is múlt. Persze az út nem volt ilyen egyenes a fül-orr-gégészhez, mindketten a fogorvosnál kezdték, aztán jöhetett a nőgyógyász, és utána a gégészet. A két lány teljesen különböző, mással nem magyarázható tüneteit krónikus gyulladás okozta, amit, ahogy kiderült, azonnal meg kellett szüntetni, mielőtt még nagyobb baj lesz belőle...

Mi az a krónikus gyulladás?

A gyulladások normál körülmények között persze nem feltétlenül jelentenek nagyon nagy fenyegetést az egészségünkre. Általában könnyen felismerhetők, megtalálhatók és jól kezelhetők. Ha azonban krónikussá válnak, nem ritkán hangtalanul, titokban működnek, nem okoznak különösebb vagy az adott szervhez kapcsolódó tüneteket, valóban komoly károkat viszont annál inkább. A kutatók az utóbbi időben egyre több olyan kórképet fedeznek fel, amelyeknek kiindulása éppen ilyen krónikus gyulladás. Nem árt tehát tudni, hogyan működnek, mennyire fenyegetőek, és milyen jelei lehetnek. Azzal sem árt tisztában lenni, hogyan találhatjuk meg őket és hogyan vonhatjuk ellenőrzésünk alá.

clap
*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2018. 03. számában vagy júniustól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!