Strandolás kockázatmentesen

nyaribaj4A nyár legszebb napjai: egy önfeledt strandolás a közeli medencében, tóban vagy akár a tengerben! Strandröplabda, úszás, játék a vízben… Idén ne a fertőzések emlékeztessenek rájuk, hanem a fényképek!

Felfázás vagy hólyaghurut

A nők közül sokan ismerik a húgyúti fertőzés kellemetlenségeit, az állandó, sürgető vizelési ingert, amit csak kis mennyiségű, szúró fájdalommal járó vizeletürítés követ. Emellett előfordulhat kismedencei fájdalom, gyengeségérzet, illetve egyes esetekben láz is.

A felfázásként vagy hólyaghurutként emlegetett betegségről ma már tudjuk, hogy a hátterében az esetek döntő többségében baktériumok okozta fertőzés áll. A kórokozók közül első helyen említhető az Escherichia coli, ami normál körülmények között az emberi szervezetben, így a bélcsatornában is megtalálható. Probléma jellemzően akkor lép fel, ha ez a baktérium a bélcsatornából a végbélnyíláson keresztül átjut a húgycsőbe, majd onnan bekerül a húgyhólyagba, aminek a falán megtapad, elszaporodik és fertőzést okoz. Minden olyan tényező, ami a baktériumok húgycsőbe való bekerülésének, majd továbbjutásának és megtapadásának kedvez, elősegíti a húgyúti fertőzés kialakulását.

fitt info 2018 004 cimlapnagy beharang*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2018. 04. számában vagy szeptembertől keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!