Szabadulj meg a fájdalmas ajkaktól

herpesz1Vannak, akik egész életükben küzdenek vele, vannak, akik még nem tapasztalták. Van, akinél elég egy idegen helyen evett étel, és van, aki minden ciklusban a száját kenegeti. Az afták és a herpesz bár kicsi, de annál jobban tud fájni!

A szájon kívül vagy belül is megjelenhetnek kisebb-nagyobb fájdalommal járó, az evésben, ivásban és beszédben zavaró, nem túl szép látványt nyújtó hólyagocskák, kifekélyesedések. Rossz hír, hogy a nyári napfény, egy jóízűen elfogyasztott paradicsomos saláta vagy egy romantikus csók következménye is megjelenhet a szájon - herpesz vagy afta formájában.

 

Feltűnő és fájdalmas

Tíz emberből legalább nyolc hordozza az ajakherpesz kialakulásáért felelős Herpes simplex I. vírust. Közülük minden negyediknél alkalmanként meg is jelennek a tényleges tünetek. A kezelés nélkül 7-10 napig tartó betegség a száj környékét érintő égő, bizsergő érzéssel, hólyagosodással, majd pörkösödéssel, esetleg kisebb vérzéssel jár.
Ha tükörbe nézve már szembesültél az ajakherpesszel, akkor tudod, hogy a herpeszes hólyagocskák, amellett, hogy fájdalommal járnak, kozmetikai és pszichés problémát is okoznak.
TUDTAD? Egyéntől függően évi egy, de akár évi tizenkét alkalommal is reaktiválódhatnak a herpesz vírusok, újra és újra a tünetek szemmel látható fellángolásához vezetve.

Mi vezethet a herpesz megjelenéséhez?
• a napsugárzás ultraibolya komponensei
• helyi traumák pl. fogászati beavatkozás
• hormonális változások pl. menstruáció, várandósság
• stressz, fizikai vagy emocionális kimerültség
• extrém hideg vagy meleg hatás
• lázzal járó fertőzések pl. influenza
• az immunrendszer bármilyen okból bekövetkező gyengülése pl. immunszuppresszív kezelés miatt.

fitt info 2018 004 cimlapnagy beharang*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2018. 04. számában vagy szeptembertől keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!