Ha viszket a szem…

szem2

 Amikor a szemed viszket, vagy száraznak érzed, az megkeseríti a napjaidat. Pedig milyen kicsi dolognak tűnik! A legtöbb esetben az érzést a szemszárazság okozza, ami akár az allergia vagy a szél miatt is létrejöhet.

A könny jó!
A szemszárazság azt jelenti, hogy a szem nem tudja a megfelelő nedvességet biztosítani magának, így a felszíne kiszárad. Szerencsére van megoldás! Mert bizony a könny nem csak arra való, hogy sírás által kifejezze az érzéseidet vagy elkenje a szempillaspirálodat… Amikor pislogsz, a szemed felszínén vékony könny-film képződik, ez tartja nedvesen a szaruhártyát. Ez a nedvesség elengedhetetlen a szemfertőzések elkerüléséhez, elmossa a szemedbe került port és más szennyeződéseket, és olyan tisztán tartja a felszínt, amennyire lehetséges. Ez a könnyfilm olajokból, vízből, és több mint 1500-féle fehérjéből áll. Az összetétele sem egyenletes, a külső réteg olajos, hogy ne hagyja túl gyorsan elpárologni a vizet, a középső réteg a vizes, és van egy legbelső, kissé nyálkás réteg, ami a helyén tartja a vizes összetevőt, hogy az valóban nedvesítse a szemet. Ha a szemed nem termel elég könnyet, vagy a három réteg valamelyike nem működik megfelelően, akkor következik be a száraz szem szindróma.
Hogyan veheted észre?
• száraz érzés a szemben
• viszketés
• csípő, égő érzés
• olyan, mintha valami belement volna a szemedbe
• kipirosodott szemek
• alkalmanként fényérzékenység

fitt info 2018 004 cimlapnagy beharang*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2018. 04. számában vagy szeptembertől keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!