Töltődj alvással!

alvás leadAz alvást olyan sokan hajlamosak elhanyagolni, még ma, amikor már annyit tudunk róla, milyen fontos is, inkább egy nemszeretem, időpazarló dolognak tartani. Gyakran hallani, ahogy valaki azzal dicsekszik, hogy milyen jól elműködik négy-öt ágyban töltött órával. Ne csapd be magad, ha nem akarsz rosszat az egészségednek, szépségednek, akkor aludd ki magad rendesen!

Az alvás szépít és egészségessé tesz
Vannak, akiknek az elalvás könnyen megy, csak lecsukják a szemüket, és még le sem ér a fejük a párnára, máris mély álomba merülnek. Mások könnyen elaludnának, de úgy gondolják, hogy nem akarnak még véget vetni a napnak, ezért mindent megtesznek, hogy ne ismerjék el: álmosak. És vannak olyanok, akik nagyon nehezen alszanak el, és ha mégis sikerül, az éjszaka közepén felébrednek, és már nem is tudják folytatni a pihenést. Pedig a kutatások szerint nagyon is szükség van rá, és mostanában egyáltalán nem jut belőle elég. Az egészség megőrzése érdekében 7-8 óra alvásra is szükségünk van, lehetőleg egyben, és lehetőleg zavartalan, megfelelő körülmények között. Rohanó életmódunkba viszont nehéz ezt beilleszteni, mert olyan sok teendő önt el minket, hogy a legtöbbször az éjszakai pihenésből hasítjuk ki rájuk az időt. A túl kevés mellett a nem elég jó is gondot okoz, és erről sokszor éppen mi magunk tehetünk. Rossz szokásokat veszünk fel: nem ritka az olyan ember, akinek hálószobájában egész éjjel megy a tévé, a zene, és gyakran rossz, levegőtlen, túlfűtött helyiségekben töltjük az éjszakát, kényelmetlen matracon fekve.
A megfelelő, jó alváshoz alapvetően sötétre, csendre és nyugalomra van szükség. Nem tesznek jót az erős zajok, a képernyő villogó fénye (és akkor arról nem is beszéltünk, ha valami stresszkeltő dolgot nézünk, és azon alszunk el). Nem tesz jót az sem, ha nagyon meleg van: az alváshoz elegendő 18-20 fokos hőmérséklet. Az alvás minőségét ronthatja a nem megfelelő páratartalom is, akár túl száraz, akár túl párás a helyiség. A kényelmetlen matrac és párna garantáltan fáradt felkeléshez vezet.

Tényleg kell ennyi?
Azoknak, akik úgy érzik, nekik kevés alvás is elég, rossz hírünk van: tévednek! Nagyon kevés olyan ember van, akinek valóban elég a már említett mennyiségnél kevesebb alvás, a szervezet megbosszulja a feltöltés hiányát. Éppen ezért nem is érdemes spórolni rajta – tudjuk, hogy mintha senkinek nem lenne elég ideje, de erre legyen!

fitt info magazin 2018006 coverA cikket végigolvashatod a fitt.info 2018. 06. számában vagy februártól keress rá a www.fitt.info oldalon.
A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!