Ezt (t)edd, hogy láss!

szem22A szem egészsége szorosan összefügg az általános egészségi állapottal, így nem meglepő, hogy azok a vitaminok és nyomelemek, amelyeket a szervezet igényel, a látás szempontjából is fontosak. De van néhány olyan mikrotápanyag, ami különösen lényeges a szem számára. Lássuk, hogy melyek ezek!

A-vitamin
Az A-vitamin alapvetően fontos ahhoz, hogy a szemben a fényt érzékelő sejtek, az úgynevezett fotoreceptorok be tudják tölteni funkciójukat. Aki nem fogyaszt kellő mennyiségben A-vitamint, az a szürkületben vagy a félhomályban igencsak gyengén fog látni, azaz fellépnek nála a farkasvakság tünetei.
• Miben van? Az A-vitamin főként állati eredetű táplálékokban fordul elő, leggazdagabb forrásai a máj, a tojássárgája és a tejtermékek. Emellett növényi eredetű élelmiszerekből (pl. sárgarépa, spenót, kelkáposzta) az A-vitamin provitaminjához lehet hozzájutni. A provitaminként funkcionáló ún. karotinoidok a szervezetben alakulnak át A-vitaminná. Tisztán a növényi forrásokra hagyatkozni azonban kevésnek bizonyulhat, hiszen a karotinoidokban dús zöldségekkel és gyümölcsökkel is átlagosan csak az A-vitamin-szükséglet körülbelül 30 %-a fedezhető.

001 001 FIM 2019 03 covers RGBk
*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2019. 03. számában vagy júniustól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!