Unatkozol? Profitálj az üres percekből!

unalom3Ásítás, fészkelődés, elkalandozó gondolatok, nyűglődés. Általában ez jut eszünkbe az unalomról. És persze az unatkozva nyafogó gyerekek, és azok a pillanatok, amikor majd elaludtunk, olyan zsibbasztó volt egy megbeszélés, vagy egy film. Mégis, mi jó lehetne az unalomban?

Mi az valójában, hogy unalom? Egy olyan érzés, amit már gyerekkorunk óta próbálunk kerülni, valami, ami általában nem esik jól, sőt, túlpörgetett világunkban még bűntudatot is kelt bennünk. Érdekes, hogy az unalom minden korban jelen volt az életünkben – akár egy teljesen passzív állapotban, amikor nem tudjuk eldönteni, mit csináljunk, de akár akkor is, amikor egy órája futunk egy futógépen, vagy valamilyen monoton tevékenységet végzünk, és hiába vagyunk fizikailag aktívak, az agyunk nem tud mit kezdeni magával. Sőt, a középkorban még olyan vélemény is elhangzott Aquinoi Szent Tamástól, hogy az unalom olyan bűn, ami megágyaz a többi bűnnek…

De mi is valójában az unalom?

Az biztos, hogy kellemetlen érzés, olyan, mint amikor bennünk van a lendület, hogy lelkesedjünk valami iránt, de ezt a lendületet vagy lelkesedést nem tudjuk ráirányítani semmire. Hogy miért? Vagy, mert nem tudunk koncentrálni, nincs motivációnk, vagy nem találunk tárgyat hozzá, de az is lehet, hogy nincs lehetőségünk vagy nincs elég inger a környezetünkben. Az eredmény az, hogy hiába szeretnél valamilyen lelkesítő dolgot csinálni, nem vagy rá képes, és egyre frusztráltabb leszel. Az unalom egyik gyökere sokszor a kontroll hiánya, különösen a gyerekek vagy kamaszok esetében, akiknek megmondják, mikor mit tegyenek, és amúgy sincs meg a tapasztalatuk és az eszközeik, hogy kitalálják, mit tegyenek, ha unatkoznának. De persze felnőttek is könnyen kerülhetnek ilyen helyzetbe.

clap
*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2018. 03. számában vagy júniustól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!