Kiégés fenyeget?

kiegesleadSzenvedélyes, maximalista, profi, lendületes és elkötelezett. Ezek pozitív tulajdonságok, ugye? Egy szempontból azonban közösek: olyan embert írnak le, akit különösen fenyegethet a kiégés veszélye – munkában, otthon, edzésben egyaránt.

 

A kiégés nagyon komolyan fenyegető probléma mindenki számára, aki az élet valamilyen területén a maximális teljesítésre törekszik. Különösen nehézzé teszi a felismerését, hogy azokra a leginkább jellemző, akik mentalitása a „mindent megoldok egyedül”. Nekik, éppen ebből a hozzáállásból kiindulva, sokkal nehezebb észrevenni, ha valami gond van, hiszen annyira szenvedélyesen állnak ahhoz, amit csinálnak, hogy nem is érzékelik, mennyi időt fektetnek bele, milyen hatalmas terheket vesznek magukra, milyen nyomás alá helyezik magukat. Ezeknél pedig nincs is jobb út a kiégés felé. A kiégésre legtöbbször munka kapcsán gondolunk, de persze nem csak azon a téren jelentkezhet. A probléma jelentkezhet anyáknál, megjelenhet az edzés során, nagyjából az élet bármilyen területén, ahol túlzásba visszük a teljesítmény hajszolását és nem találjuk a megfelelő egyensúlyt.

Mi a kiégés?
A kiégés a krónikus stressz egyik fázisa, fizikai és érzelmi kimerülés. Jellegzetesen együtt jár a lelkesedés elvesztésével, azzal, hogy elkezdünk eltávolodni azoktól a dolgoktól, amelyek előtte fontosak voltak. Vele jár a hatékonyság drasztikus csökkenése és a teljesítmény hiánya. Ha eléri azt a fázist, amelyben minden felett átveszi az uralmat, akkor már nem vagyunk képesek hatékonyan működni az élet egyik területén sem, tehát hiába a munkából indult, rányomja bélyegét a családi kapcsolatokra is. Jó hír viszont, hogy a kiégés nem egy nap alatt jelenik meg, ez egy folyamat vége! Olyan, mintha észrevétlenül lopózna felénk, ezért is nehéz észrevenni. Olyan könnyű azt mondani, hogy kibírom, hogy erős vagyok, hogy ez még simán belefér. Ráadásul a mai, teljesítményorientált világ is csak a felszínen ad olyan üzeneteket, hogy megérdemeljük a pihenést, valójában a fitt, erős, mindent teljesítő embereket jutalmazza. Éppen ezért különösen oda kell figyelni azokra a fizikai és lelki jelekre, amelyeket felismerve az előtt tehetünk, mielőtt késő lenne.

fitt info magazin 2018006 coverA cikket végigolvashatod a fitt.info 2018. 06. számában vagy februártól keress rá a www.fitt.info oldalon.
A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!