Találd meg a neked való meditációt!

meditacio1Ülj lótuszülésbe, tedd össze a hüvelyk- és középső ujjadat, és mondd, hogy Om… Sokan ma is ezt gondolják a meditációról, ami pedig ennél sokkal több. Neked melyik való?

A meditáció az elmúlt években nagyon is divatos lett, mára általánosan elismerik előnyeit, hiszen a rohanó hétköznapokban mindenkinek ki kell néha kapcsolnia. A gond az, hogy olyan sokféle módszer és forma terjedt el, hogy ember legyen a talpán, aki képes kiválasztani, melyik lesz a neki való. Sajnos a legtöbben nem tudjuk, és nem is akarjuk azt a megoldást választani, hogy mindet kipróbáljuk, és így döntünk. Egyszerűbb, ha némi önismeret segítségével eleve meghatározzuk, melyik lehet a hozzánk illő mód. Ebben igazíthat el, ha alapvető szempontok alapján kategorizáljuk őket, és innen már könnyebben keresgélhetünk.

Módszerek és típusok

Fókuszált figyelem (FF)
Ebben a típusban a lényeg az, hogy egy dologra koncentráljuk a figyelmünket. Lehet ez egy gyertya, egy elképzelt kép, érzés vagy szándék, vagy akár egy hang, mondjuk egy általunk kimondott mantra.
Nyitott megfigyelés (NM)
A buddhista technikák egy része idetartozik, a lényeges, hogy a tudatosságunkat olyan dolgokra irányítjuk rá, mint a légzésünk, az érzéseink vagy gondolataink, és megpróbáljuk eltávolítani magunkat az állandóan kalandozó agyunk utazásaitól. Ha ez sikerült, akkor van rá lehetőség, hogy azonosítani kezdjük a gondolatainkat és érzéseinket, nem hagyva, hogy azok irányítsanak bennünket.
Automatikus transzcendencia (AT)
Ezeknél a technikáknál, mint például a transzcendentális meditációnál vagy a védikus meditációnál, a lényeg azon van, hogy könnyedén, erőfeszítés nélkül végezzük. Nincs szükség hozzájuk koncentrálásra, csak egy mantra ismételgetésére, amit speciálisan magunknak választunk ki. Az ismétlés nyugtató hatása és a mantra vibrálása megnyugtatja az idegrendszert, a transzcendencia mélyebb rétegeibe vezetve, és így spontán javul a fiziológiás és pszichológiai egyensúly. Ezeket a technikákat az különbözteti meg a többi technikától, hogy a használt mantráktól függően mérhetően más eredményeket adtak.

001 001 FIM 2019 02 covers jav01 net


*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2019. 02. számában vagy áprilistól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!