Fogyasztószerek: könnyű a könnyű út?

fogyszer2A legtöbb fogyni vágyó éppen arról álmodik, amit a reklámok is ígérnek: erőfeszítések és változtatások nélkül fogyni, mondjuk napi egy tabletta bevételével. De vajon mit tudnak a különféle, fogyást segítő termékek, és van-e, amelyiknél komoly kockázatot is vállalsz? Lerántjuk a leplet a könnyű út titkáról!

 Az éppen aktuális sztár-termék keresése és kipróbálása soha ne feledkezz meg arról, hogy a fogyókúrás szerek önmagukban – életmód-változtatás nélkül – mit sem érnek. Bármennyire is le akarod faragni plusz kilóidat, szem előtt kell tartanod, hogy nincsenek olyan csodaszerek, amikkel mozgás és megfelelő táplálkozás nélkül maradandóan veszíthetnél a súlyodból. Arra pedig végképp kevesen gondolnak, hogy a fölös kilók leadását ígérő „csodák” szedése akár problémát is okozhat,- alkalmazásukkor ugyanis mellékhatások fellépésével is számolni lehet! Nem árt tudni azt sem, melyiknél mire kell számítanod, és hogyan előzheted meg őket!

Segítenek a növények?

Keserű narancs
A Citrus aurantium vagy Citrus naringin éretlen, zöld termése elsősorban az étvágycsökkentőként, izgatószerként, érösszehúzóként ismert efedrinnel szerkezetileg rokon vegyületei, a szinefrin és a nor-szinefrin miatt szerepel a súlycsökkentő készítményekben. A keserű narancs készítményeinek alkalmazása – különösen magasabb dózisok esetén – nem pusztán egy ártalmatlan fogyási kísérletet jelent; ugyanis használatakor mellékhatásokkal kell számolni. A szinefrin nagy dózisai szív- és érrendszeri mellékhatásokat válthatnak ki. Ez veszélyes lehet abban az esetben, ha a keserű narancs kivonata mellett koffeint is tartalmaz az alkalmazott készítmény, netán mindezek mellé vérnyomáscsökkentő gyógyszert szed a fogyni vágyó.
Figyelj oda! Mennyi az a szinefrin mennyiség, ami még biztonsággal fogyasztható? A konkrét dózis megadása egyelőre várat magára; egy tanulmány szerint 46,9 mg-os szinefrin-dózisok önmagában való alkalmazása nem emeli a vérnyomást és nem fokozza jelentősen a szívfrekvenciát; ugyanakkor 5,5 mg szinefrin, ha mellette koffeint is tartalmaz a készítmény, már rendelkezik ilyen kardiovaszkuláris hatással – derül ki egy tudományos vizsgálatból. Az összehasonlítás kedvéért: a citrusfélék termésének a préslevében mért szinefrin koncentráció 100-160 mg/l.

clap
*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2018. 03. számában vagy júniustól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!