Korunk pestisétől óvhat a króm

kromA cukorbetegség járványszerű terjedése és a legújabb tudományos ismeretek fényében egyre inkább felértékelődik a megelőzési lehetőségek, így a rutinszerű krómbevitel jelentősége. Felnőttekkel, gyermekekkel, kismamákkal, egészséges és beteg egyénekkel végzett vizsgálatok során is bebizonyosodott, hogy a krómpótlás javítja a szénhidrát-toleranciát, és mintegy 27 %-kal csökkentheti korunk „pestisének”, a cukorbetegségnek előfordulási gyakoriságát.

Korunk „pestise”, a diabétesz
A diabétesszel és annak szövődményeivel összefüggő adatok megdöbbentőek: a cukorbetegségre visszavezethetően hazánkban naponta hét alsó végtagi amputációra kerül sor, folyamatosan emelkedik a művesekezelésre szorulók száma, és a diabétesz szemet érintő érszövődményei a vakság vezető okát jelentik. Sajnos a jövő sem kecsegtet javulással. Az elkövetkező 20 évben a betegszám 55 %-os emelkedése várható. Törekedni kell tehát a megelőzésre!

További kedvező hatások is köthetők a krómhoz
A vércukorszintre és a glükóz-toleranciára kifejtett kedvező hatásokon túl a króm a jó koleszterin (HDL-koleszterin) szintjének emelkedéséhez, és a vér triglicerid-szintjének a csökkenéséhez is hozzájárulhat, ilyen módon kedvezőbbé alakíthatja a zsíranyagcsere paramétereit.
Egy 2017-es vizsgálat alapján a rendszeres krómszedés (24 héten át napi 300 mikrogramm) a kedvezőtlen laborparaméterekkel rendelkező egyéneknél is hozzájárul a nyugalmi szívfrekvencia csökkenéséhez, a pulzusszám mintegy 5-tel való mérsékléséhez, ami önmagában véve is védőhatást jelent a különféle szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából.

clap
*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2018. 03. számában vagy júniustól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!