Dobd le azokat a kilókat!

fogyasKi az, aki ne szeretne fogyni? Ha nem is most, akkor eljöhet az idő, amikor csökkentenéd kilóid számát. Viszont ha mindent jól csinálsz, és nem mozdul a mérleg nyelve, akkor lehet, hogy segíthetünk!

Nem vagyunk egyformák – éppen ezért lehet, hogy ami működik a legjobb barátnődnél, az nálad egy deka fogyáshoz sem vezet… Akkor is, ha jól felépített rendszerben gondolkodsz, szépen, fokozatosan tervezed leadni a kilókat, és ennek érdekében egészséges ételekből álló, kiegyensúlyozott diétát folytatsz, mellette megtervezett módon edzel, lehet, hogy semmi nem történik. Bele kell ugyanis kalkulálnod a lelki tényezőket, az életmód más elemeit és az egyéni sajátosságokat, mint a cukor anyagcsere rád jellemző tulajdonságait, a sport és az állóképességed viszonyát és még sok olyan tényezőt, amit esetleg nem vettél figyelembe. Nézzük, mi is kell a fogyáshoz!

Megfelelő alvás
Ha az étkezéseddel és az edzéseddel rendben vagy, lehet, hogy éjszaka történik a baj. A fogyáshoz ugyanis szükség van elegendő, jó minőségű alvásra is. Az elegendő a kutatások szerint a legtöbb ember számára 7-8 órát jelent, és azt, hogy a szervezet beáll egy állandó ritmusra, vagyis nagyjából ugyanakkor kelsz és fekszel minden nap. Már a kismértékű alvásmegvonás is éhséget okoz, mivel az éhséget és jóllakottságot szabályozó hormonok szintje felborul. Ezért, amikor akár egy éjszaka is keveset alszunk, máris többet fogunk enni, és kevésbé telítenek az ételek. Ráadásul a hatás sokszor este, éjjel jelentkezik majd, így végképp felborítva a normál cukorháztartást, ami megzavarja az alvásciklust és máris kialakult egy ördögi kör. Az alváshiány az inzulinérzékenységet is befolyásolja, ami pedig szintén zsírraktározáshoz és hízáshoz vezet.
• Megoldás: az alvás legyen épp olyan fontos számodra, mint az evés és az edzés! A fő étkezésedet délután három előtt fogyaszd el, ezzel is segítve a fogyást.

001 001 FIM 2019 03 covers RGBk
*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2019. 03. számában vagy júniustól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!