Erjesztett finomságok nem csak Ázsiából

ferm5Az ázsiai konyha kifejezetten divatos lett az utóbbi időben, és egyre könnyebb hozzájutni a fogások különleges hozzávalóihoz. Távol-Keleten nagy hagyománya van az erjesztett ételeknek – összegyűjtöttük a kedvenceket és persze kiegészítettük a nálunk megszokott kedvencekkel.


Mi az a fermentálás?

A fermentálás, magyar nevén erjesztés lényege az, hogy oxigén nélküli környezetben szénhidrátokból alkohol vagy valamilyen sav keletkezik, és a folyamatot élesztőgombák vagy baktériumok indítják be és végzik el. Ez a kémiai reakció évezredek óta használt az élelmiszerek készítésében: például így készül a bor is. Eredetileg a célja a tartósítás volt, de jó hírünk az, hogy az erjesztett ételek fogyasztása jó hatással van a bélflórára, hiszen hasznos baktériumokat és probiotikumokat juttat be a szervezetbe. Ráadásul az így készült finomságok gyakran vitaminokban is kifejezetten gazdagok, és számos más módon is támogatják az egészséget.
Az ázsiai konyhában egészen különleges szintre emelték az erjesztést – és a finomabbnál finomabb alapanyagok már nálunk is kaphatók. Te melyiket próbáltad már ki?

fitt info magazin 2018 002 k


*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2018. 02. számában olvashatsz vagy áprilistól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!