Visszatérés a futáshoz

futasAhogy az idő melegedni kezd, azok is újra felveszik a futócipőt, akik a hideg telet más edzéssel, netán a kanapén ülve töltötték. A visszatérésnél azonban nem árt figyelni arra, hogy ne ott akard rögtön folytatni, ahol abbahagytad!

Kisebb-nagyobb kihagyások minden futó életében előfordulnak. Nem is kell hozzá más, mint egy sérülés vagy betegség, sok munka, utazás, vagy más okok, amelyek távol tartanak az edzésektől, és az eredmény gyakran a teljesítmény romlása, és néha a kedv elvesztése is. A rendszeres edzéshez való visszatérés azonban egyáltalán nem könnyű, és olyan jól kitalált okos tervet igényel, amellyel az edzések hatékonyak, gyorsak, de jólesőek. Az ilyenek hatására úgy tudunk visszazökkenni a régi kerékvágásba, mintha a negatív érzések és a sikertelenség soha nem is léteztek volna.
Tanácsaink olyanoknak szólnak, akik korábban hetente 2-3 vagy több alkalommal legalább fél órát futottak, és valami miatt kimaradtak az edzésből. Náluk a tanácsokat követve 3-10 edzés alatt visszaállhat az eredeti állapot, olyannyira, mintha nem is lett volna a kihagyás.

Változtass célt
Kezdd újra a futást, de figyelj arra, hogy ezeken az újraélt első edzéseken ne a korábbi eredményeid és célod lebegjenek előtted. Ha a szünet előtt könnyedén tudtál akár 50-60 percet is futni, most sokkal alacsonyabbra kell tenned a lécet. Az első 3-5 edzésen maradj a 20-30 percnél, ne feszítsd túl a húrt! Így segítesz a testednek emlékezni az edzésre, a nélkül, hogy nagyon megterhelnéd, elnehezítenéd magad, és csak rossz élményeket szereznél. Most inkább koncentrálj arra, hogy sikerélményed legyen, és valóban élvezd a visszatérést. Ez azért is fontos, mert így szelíd módszerekkel és biztosan kerülhetsz újra jó állapotba, és a következő napon újra leszed kedved és energiád belebújni a futócipőbe.

001 001 FIM 2019 02 covers jav01 net


*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2019. 02. számában vagy áprilistól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!