Ne rontsd el a futásodat!

futas1Nincs olyan futó, még a legjobbak sem, akik ne követtek volna el valamilyen hibát az edzéseik során. Sokan vannak, akikben nem is tudatosul, hogy valamit esetleg rosszul csinálnak, és így újra és újra megteszik. De melyek a leggyakoribb futóhibák, és mit tegyünk, hogy elkerüljük a sérüléseket és más bajokat?

1. Rossz cipő
Mi a gond? A nem neked való vagy már régi futócipő a lábadnak és a futási stílusodnak is árt, és így sérüléseket okozhat.
A megoldás: A futócipőt mindenképpen érdemes egy futóboltban venni, ahol a hozzáértő eladók és eszközök segítenek a megfelelő fazon és méret kiválasztásában. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy mennyit, milyen talajon futsz, milyen széles a lábfejed, és hogy a bokád befelé vagy kifelé dőlő vagy semleges állású. A cipődet legfeljebb 1000 km után cserélned kell, mert a párnázás ennél tovább biztosan nem bírja. Gyakrabban futóknál még jobb, ha egyszerre több párat is használnak váltogatva, így biztosan lesz ideje megfelelően megszáradni és a csillapítás is jobban helyreáll az edzések között. Ha azt érzed, a cipő már nem csillapít kellőképpen, cseréld le!

001 001 FIM 2019 03 covers RGBk
*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2019. 03. számában vagy júniustól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!