Ételérzékenység vagy allergia?

etelallergia3Amikor félünk az ételektől… Mintha az elmúlt időszakban megsokszorozódott volna az egyes ételekre allergiások és érzékenyek száma. De valóban itt az ideje, hogy mindannyian átálljunk a „mentes” élelmiszerekre? Biztosan tudod, mi hogyan hat rád?

Mintha már alig lenne olyan ember, aki valóban bármilyen ételből képes különféle panaszok nélkül a „normális” adagot elfogyasztani. Valamelyiktől szinte biztosan puffad, teltségérzete van, kiütései lesznek, netán erősen fájni kezd a feje vagy ég a gyomra tőle, és még folytathatnánk a „miért nem bírnak bizonyos ételeket” felsorolást tovább. Hajlamosak túl könnyen kimondani azt, hogy „allergiás vagyok rá”, miközben gyakran nem az allergiával együtt járó immunológiai reakció okozza a panaszaikat, hanem emésztési nehézségek vezetnek a tapasztalt tünetekhez.
Lényeges tehát különbséget tenni az allergia és az intolerancia között, mivel azok elsősorban súlyosságukban, de a kiváltó ok, a panaszok, valamint a megelőzési és kezelési lehetőségek tekintetében is eltérnek egymástól.

Ételallergia

Mi okozza a panaszokat? Immunológiai reakció. Bizonyos ételekkel, azok összetevőivel szemben túlzott immunreakciót mutat a szervezet. Úgy viselkedik velük szemben, mintha azok a szervezet számára idegen anyagok, kórokozó vírusok vagy baktériumok lennének. A következmény fokozott hisztamin-felszabadulás.
Kiváltó oka(i): Leggyakrabban a mogyoró-, hal-, kagyló-, tojás-, tej- vagy diófélék fogyasztása okozza. Egyetlen személynél 1-2 ételnél többel szembeni allergia ritkán fordul elő.
Kiknél fordul elő? Csecsemőkortól kezdve előfordulhat. A gyermekek 6-8 %-a és a felnőttek kb. 2 %-a érintett.
Örökölhetőség: Az allergiás hajlam öröklődik.
Tipikus panaszok: Általános tünetek pl. étvágytalanság, rossz közérzet, hirtelen vérnyomásesés jelentkezhetnek. Gyomor- és bélrendszeri panaszok pl. gyomorgörcs, székrekedés léphetnek fel. Bőrtüneteket (pl. ekcéma, viszketés, csalánkiütés) tapasztalhat a beteg. Légúti tünetei (pl. köhögés, orrfolyás, asztma) jelentkezhetnek. Súlyos esetben anafilaxiás sokk is felléphet.
Az élelmiszer fogyasztását követően mennyi idő alatt lépnek fel a tünetek? Azonnali reakció, jellemzően 1 órán belül jelentkező panaszokkal.
Milyen gyakoriak a panaszok? Minden alkalommal, ha az adott ételből fogyaszt az illető.
Kis mennyiségű étel fogyasztása is kiváltja-e a panaszokat? Igen
Életveszélyes állapot-e? Igen. Előfordulhat anafilaxiás sokk, ami súlyos, életveszélyes állapot.
Diagnosztizálása Elsősorban allergia-teszttel.
Kezelés, terápia Adott élelmiszer-összetevők, élelmiszerek étrendből való kiiktatása.
Panaszok esetén: antiallergiás gyógyszerek alkalmazása.
Anafilaxiás sokk esetén: azonnal orvos, mentő hívása. Hosszú távú megoldásként: immunterápiás kezelés.
Véglegesen gyógyítható a kórkép? Nem gyógyítható, de immunterápiával sok esetben enyhíthetők a panaszok, és növelhető a panaszmentesen elfogyasztható étel mennyisége. Emellett, a gyermekkori élelmiszerallergiák jelentős része „kinőhető”; például 3 éves korára a tejallergiás csecsemők 90 %-a már ihat tejet.

fitt info 2018 004 cimlapnagy beharang*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2018. 04. számában vagy szeptembertől keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!