Baktériumok a bélflórádért

probioleadAz emberi bélcsatornában milliárd-számra élő baktériumok alkotta bélflóráról mára már bebizonyították, hogy az nem csak az elfogyasztott táplálék megemésztésében játszik szerepet, de számos betegség megelőzéséért vagy éppen kialakulásáért is felelhet. Az emésztőrendszeri kórképek, az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség vagy az allergiás panaszok kialakulásában éppen úgy szerepet kaphat a bélflóra, mint a pszichés kórképek, így például a depresszió létrejöttében.

A bélflóra kedvencei a fermentált élelmiszerek
A karbantartott, támogatott bélflóra a jó emésztés és az egészséges immunrendszer alapvető feltétele. Számos olyan táplálék van, aminek fogyasztása hozzájárul ahhoz, hogy a bélcsatornában élő mikroorganizmusok száma gyarapodjon, azok életkörülményei javuljanak. A bélflóra számára kedves ételek, a természetes probiotikum-források között elsősorban fermentált ételek fontosak. A fermentált ételek nem csupán jótékony mikroorganizmusokkal, hanem vitaminokkal (elsősorban B- és C-vitamint), nyomelemekkel is ellátják a szervezetet. Többszörösen is megéri tehát ezeket fogyasztani!
Mi a fermentáció?
A fermentáció erjedést jelent, ennek során mikroorganizmusok (pl. baktériumok, gombák) szénhidrátokat bontanak le azért, hogy energiát termeljenek. Attól függően, hogy az erjedést okozó mikroorganizmusok mivé bontják le a szénhidrátokat az erjedésnek különböző típusai vannak: létezik például tejsavas, illetve alkoholos erjedés is.

Természetes bélflóra-védelem 7 lépésben

1. Fogyassz fermentált ételeket! A klasszikus erjesztéses téli finomság, a savanyú káposzta mellett a joghurt, a kovászos kenyér, a kovászos uborka, a miso (erjesztett szójababos püré), a tamari (szójaszósz) és a kombucha is jó választás. Savanyú káposztából a legegyszerűbb recept alapján, mindössze só és néhány fűszer (pl. babérlevél, szemes bors, köménymag) hozzáadásával készített verziót válaszd! Az ecetezett, különféle savak hozzáadásával készült „hordós” káposzták túl sok savat tartalmazhatnak!
2. Az élelmiszergyártók – a probiotikumok és a természetesség trendjét „meglovagolva” – az utóbbi időben a legkülönfélébb élelmiszereket dúsítják probiotikus baktériumtörzsekkel. Csokoládékban, müzlikben, pékárukban, sőt fagylaltokban is fellelhetők már a probiotikumok. De ne dőlj be a tetszetős hirdetéseknek és számoknak! Légy óvatos! Elegendő arra gondolni, hogy a jótékony baktériumok döntő része nem éli túl az extrém körülményeket, így pl. a pékáruk sütése jelentette magas hőmérsékletet sem.
3. A probiotikumokban dús ételeket kerámia tartókban tárold! Nem véletlenül kínálnak a savanyú káposzta készítésére napjainkban mázas cserépedényeket. A fémek reakcióba léphetnek az erjedéses folyamatban keletkezett tejsavval, a műanyagokból pedig különféle összetevők (pl. lágyítószerek) szivároghatnak az ételbe.

fitt info magazin 2018006 coverA cikket végigolvashatod a fitt.info 2018. 06. számában vagy februártól keress rá a www.fitt.info oldalon.
A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!