Fűben-fában orvosság

termeszetesleadA nátha, székrekedés, álmatlanság, izomfájdalmak vagy ízületi panaszok jelentette kellemetlenségek szinte mindenki számára ismerősek. Egyszerűnek tűnhet ilyenkor gyógyszerekhez nyúlni, egy-egy tablettát bekapni, de nem biztos, hogy mindez szükséges, és kétséges, hogy hosszú távon, a mellékhatásokat tekintve, megéri-e. Lássuk inkább, mit kínál a természet!

Fáj a fejed?
Fejfájásra: magnézium-sók
A fejfájást nem feltétlenül kell gyógyszeres hatóanyagokkal csillapítani. Bár az acetilszalicilsav, az ibuprofen vagy a paracetamol – csak, hogy néhány példát említsünk – hatásos megoldást kínálnak a fő fájdalmára, a szedésük mellékhatásokkal járhat. A paracetamol potenciális májkárosító, míg az ibuprofen és az acetilszalicilsav gyomorfekélyt okozó hatásai ismertek. Kevesen tudnak róla, de a fejfájás orvoslására szedett gyógyszerek túl hosszú időn keresztüli alkalmazása – paradox módon – fejfájást okozhat. A gyógyszer kiváltotta fejfájás általában akkor léphet fel, ha valaki hónapokon keresztül szed fejfájást csillapító gyógyszert.
• Mi legyen a megoldás? A gyógyszeres hatóanyagok helyett érdemes egy próbát tenni a magnézium alkalmazásával. Migrénes és tenziós fejfájással küzdő betegeknél megfigyelték, hogy a szervezetükben a magnézium-szint a vártnál alacsonyabb; így a magnézium-sós szerek adása sok esetben javíthat az állapotukon. A magnézium kedvező hatást gyakorol az érrendszerre, az izomműködésre és az idegrendszerre egyaránt, – és ezeknek a hatásoknak eredőjeként játszhat szerepet a fejfájás enyhítésében. Egyesek 200-400 mg magnézium/nap, míg más szakmai szervezek pl. az Amerikai Migrén Társaság 400-500 mg magnézium-só/nap adagolását javasolják. Mellékhatásoktól nem kell tartanod, mindössze a széklet válhat lágyabbá az ásványi anyag hatására.

fitt info magazin 2018006 coverA cikket végigolvashatod a fitt.info 2018. 06. számában vagy februártól keress rá a www.fitt.info oldalon.
A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!