Gyönyörű lábak, visszerek nélkül

visszerMegijedjünk tőle, vagy éljünk együtt vele? A visszér mindenképpen kellemetlen, esetenként csak a szépségnek árt, máskor viszont akár nagyon komoly egészségi kockázatot is hordozhat. De vajon van rá jó megoldás?

Mi is az a visszér?
Rossz hír, hogy visszér bármelyik felszíni vénából lehet. Ez az a csatorna, ami a vért a szív felé szállítja, tehát, különösen a lábakban, ahol a visszerek általában megjelennek, a gravitáció ellenében dolgozik. A lábak izmainak összehúzódásai segítenek ebben a munkában, mintha kívülről pumpálnák a rugalmas érfalakat. A vénában ráadásul billentyűk is vannak, éppen azért, hogy csak az egyik irányba engedjék a vért keringeni. Ha ezek a billentyűk nem működnek megfelelően, akkor a vér visszafelé folyhat, vagy csak nem távozik el kellőképpen, és a véna kitágul, akár kissé meg is csavarodik. A feladatát természetesen innentől kezdve nem tudja megfelelően ellátni.
A visszerek többfélék is lehetnek. Legenyhébb, csak esztétikailag zavaró megjelenésük a seprűvénák. Komolyabb gondot okozhatnak akkor, amikor megvastagszanak, és kidagadnak, esetleg fájdalmat, égő érzést okoznak.

001 001 FIM 2019 03 covers RGBk
*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2019. 03. számában vagy júniustól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!