Miért száraz a bőröd?

szarazbor2Húzódik, viszket, hámlik? Csúnya látvány és még kellemetlen érzés is? A száraz bőrt senki nem ússza meg, néha mindenkit megtalál. Kérdés, hogy mitől van, és mit tehetsz ellene! Összegyűjtöttük az okokat, amik túlmennek a hideg és a fűtés magyarázatokon.


Jóból is megárt a sok

A hidratálási filozófiád az, hogy minél több, annál jobb? Sokan vannak ezzel így, különösen a tél végén, amikor legtöbbünk bőre már feladja a hideg, a fűtés és a zárt terek-sok ruha-napfényhiány elleni harcot, és kellemetlenül húzódni, netán viszketni és hámlani kezd. A bőrgyógyászok szerint azonban a túlzott kenegetés inkább „leszoktathatja” arról, hogy külső segítség nélkül is megoldja problémáit, még súlyosabb kiszáradáshoz vezetve. Sokan tapasztalták már ezt a jelenséget a szájápolókkal kapcsolatban, de úgy tűnik, minden bőrterületre igaz az elmélet.
Kérdés, hogy mi az, hogy túl sok kenegetés? A két kulcsszó az állandóan és a vastag rétegben. Ezzel ugyanis egy olyan filmszerű bevonatot hozunk létre a bőrön, ami megakadályozza, hogy az érzékelje a környezetet. Nem csoda, ha úgy érzi, hogy a környezete nem száraz, tehát neki sem kell felpörgetnie a víz- és zsírpótlást. Az eredmény az, hogy valóban száraz lesz, mivel nem állítja elő saját fontos táplálékait, ami miatt még többet kened majd. Ebből a körből igencsak nehéz kilépni!

fitt info magazin 2018 002 k


*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2018. 02. számában olvashatsz vagy áprilistól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!