Aki akár egyszer is lement a fallabdaterembe, egészen biztosan „ott ragadt”. Ez az a sportág, amelybe egy pillanat alatt bele lehet szeretni, így egy kíváncsi próbálkozásból könnyen életre szóló szerelem válhat. Nem árt azonban szem előtt tartani néhány dolgot annak érdekében, hogy valóban élvezzük a játékot, és az egészségünk se károsodjon.

 

 

Jöjjön hát, ha nem is a tízparancsolat, de néhány jó tanács a „szerelmeseknek”.

1. A sportágat a legideálisabb 7–8 éves korban elkezdeni, de ez természetesen nem szentírás. Mivel a fallabda igen bonyolult mozgáskoordinációt igényel, ha az alapokat már ekkor elsajátítják, jó játékos válhat belőlük.

 

2. Tulajdonképpen szinte bármikor ütőt ragadhatunk, egészen hatvanéves korig. A fallabda keményen terheli az ízületeket, ezért e fölött már inkább kímélőbb mozgásokat ajánlatos végezni (úszás, kirándulás).

 

3. Ebben a sportágban a közép- és alacsonyabb termetűek érvényesülnek jobban. Ez abból adódik, hogy kisebb a pálya, kevesebb a hely, fürgébbnek kell lenni. A profik között is csak elvétve találunk égimeszelőket.

 

4. A squash ragyogóan alkalmas a testsúlyszabályozásra, vagyis aki rendszeresen csinálja, leadhat néhány kilót, és jó karban tarthatja magát. De vigyázat: a nagyon elhízott emberek számára mégsem ajánlatos, mert túl intenzív mozgást igényel, így a fogyókúrát más módszerrel kezdjék el.

 

5. A legideálisabb heti négy-ötször, alkalmanként egy órát játszani, ezzel valóban jó kondit szerezhetünk magunknak. A mai rohanós világban persze nem biztos, hogy jut ennyi idő a sportolásra, de próbáljuk meg beszorítani a programunkba.

 

6. Nagyon fontos a megfelelő bemelegítés. Ez nemcsak a sérülések elkerülése miatt lényeges, hanem azért is, hogy a labda kellően felmelegedjen és jól pattanjon.

 

7. Érdemes említést tenni a kiegészítő sportágakról, amelyeket

a fallabda mellett űzhetünk: ilyen a futás, télen a sífutás, és rege-nerálódás céljából az úszás. A teniszezés – talán sokan meglepődnek – nem annyira ajánlott, mert teljesen más technikát igényel.

 

8. A konditermek rendszeres látogatóinak rossz hír, hogy a súlyzózás bizony nem tesz jót a technikánknak, merevvé tesz bennünket, így inkább a saját testsúllyal végzett gyakorlatokat ajánlom.

 

9. Az izzasztó meccsek után bizonyosan jólesik egy kis üdítő, de vigyázzunk arra, hogy szénsavas folyadékot ne fogyasszunk. Leginkább az úgynevezett izotóniás italok ajánlottak, amelyeket semmiképpen ne tévesszünk össze a szervezetre káros hatású energiaitalokkal.

 

10. Végül, de nem utolsósorban: ne feledkezzünk meg arról, hogy ez csak egy játék, nem életről és halálról van szó.

 

Ez azért fontos, mert a fallabda nem teljesen veszélytelen sportág; viszonylag kis helyen küzd egymással két ember, és a heves csaták alatt ők nemcsak akadályozzák egymást, hanem sérülést is okozhatnak. Vigyázzunk tehát egymásra!

 

Ambrus Tamás