Unod már a várost? Sosincs hely, sem tér, sem levegő? Csak a tömeg. Meg a dugó. Áldozz be a négy kerékből kettőt, pattanj biciklire, és élvezd az utazást. Kezd azzal, hogy leporolod a kerékpárodat és megnézed, a munkahelyedre mennyi idő alatt juthatsz el. Ha nem vagy elég rutinos a városi kerékpározásban, nézd meg, merre vezet kerékpárút…

 

10 érv a bicikli mellett
 
1. Véded a környezeted, csatlakozz a Critical Mass mozgalomhoz.
2. Kevesebbet tankolsz, még spórolsz is vele.
3. Nem kell a buszon ellenőrökbe botlanod minden reggel.
4. Mozogsz, sportolsz, bárhol, bármikor.
5. Szabad levegőn vagy, a napi D-vitamin-adagodhoz biztosan hozzájutsz a napfényből.
6. Minden pillanatban érezheted, hogy tettél valamit az egészségedért.
7. Más oldaláról ismerheted meg a várost.
8. Jó program elmenni egy kerékpártúrára közösen a barátaiddal.
9. Ha kimarad egy edzés a héten, az sem baj, ledolgozod a napi bicajozással.
10. Napi fél óra tekeréssel 200-300 kalóriát égethetsz el, így nem kell pánikba esned, ha egy picit többet ettél.
 
 

BRINGA TRÜKKÖK
 
szmog
Viselj maszkot! Ma már sok trendi is a rendelkezésedre áll, illetve törekedj arra, hogy inkább a hosszabb, de kevésbé szennyezett levegőjű útvonalon közlekedj.
 
kerékpárút nélkül
Kezdő kerékpárosoknak áthidalásra ott a járda, de amint lehet, tanulj meg az úton, az autók között közlekedni. Sokkal több odafigyelést igényel, de szerencsére ma már egyre több autós figyel a kerékpárosokra. A KRESZ szabályait tartsd be, sose hallgass zenét, csak a közlekedésre koncentrálj. Éleslátásoddal, odafigyeléssel sok veszélyes helyzetet ki tudsz kerülni.
 
térkép nélkül
Bármikor előfordulhat, hogy a forgalom miatt, vagy elterelés okán újra kell terveznünk az útvonalunkat. Magyarországon a netről már ingyenesen letölthető a kerékpáros térkép mobilra tölthető változata. Mobiltelefonunk segítségével így könnyen tudunk tájékozódni.
 
munkaruha
Ha csak 20-30 percet tekersz, akkor a tavaszi időjárásban normál tempónál nem lesz izzasztó a helyzet. Szoknyában nem a legkényelmesebb kerékpározni, de ha nem szűk és mini, akkor azzal sem lesz gond. Ha kicsit szelesebb az időjárás, még mindig fel tudsz venni biciklis nacit a szoknya alá.A legegyszerűbb, ha nadrágkosztümöt viselsz. A körömcipőt lehetőleg tartsd a hátizsákodban.Klasszikus szabály, hogy mindig legyen nálad pótharisnya.
 
bringatároló
Érdemes rákérdezned a portán, hogy tudnak-e valami megoldást javasolni. Ha van parkoló a közelben, akkor ott is érdeklődhetsz. Beszélj a kollégákkal, főnököddel, és találjatok együtt megoldást. Ma már teljesen elfogadott dolog kerékpárral közlekedni, sőt mi több, igazi haladó szemléletű nő fényében tűnhetsz fel ezzel a kérdéssel.
 
Magyarországon is egyre többen csatlakoznak a Critical Mass mozgalomhoz, de még közel sem tartunk ott, mint Hollandiában, ahol az a bevett szokás, hogy kétkerekűvel közlekednek, ameddig csak lehet. Nincs tabu, teljesen természetes, hogy öltönyben, elegánsan, reggel, este, fiatal, öreg kerékpározók közlekednek az utakon.
 
Az 5 legfontosabb dolog indulás előtt
 
1.LÉPÉS: Gondold végig, mire lehet szükséged. Hosszabb útra vigyél magaddal speciális kerékpárra akasztható, lehetőleg vízhatlan zsákot, pumpát, innivalót, elemlámpát.
 
2. LÉPÉS: Minden elindulás előtt ellenőrizd a féket, lámpákat, vigyél magaddal macskaszemet, esetleg speciális mellényt, ha várhatóan sötétben is biciklizni fogsz. A leggyakoribb műszaki problémák a kerékpárral a következők lehetnek: defekt, küllőtörés, bowdenszakadás, fékbetét elkopása. Hosszabb kihagyás után, vagy egy kerékpártúra előtt érdemes szakemberrel ellenőriztetni a biciklit. Hosszú útra vigyük magunkkal a következőket: kerékkulcs, pumpa és gumijavító készlet, csavarhúzó és villáskulcs, küllőkulcs, tömlő, bowdenek, fékpofák, kötegelő műanyag kábel.
 
3. LÉPÉS: Ruházatod legyen az évszaknak megfelelő, réteges, elkél esős időben az esőkabát, a légáteresztő dzseki, lábra való vízmentesen záró kamásli (cipőnket védi a széltől, esőtől), kesztyű.
 
4. LÉPÉS: Bukósisak mindig legyen rajtad, kötelező kellék! Ha szmogos helyre mész, a maszk is nélkülözhetetlen. Érdemes kerékpáros órát használnod, főleg ha hosszú túrákra mész. Ma már a piacon elérhető olyan óra, ami mutatja a menetsebességet, az átlag sebességet, a maximális sebességet, az aznapi úthosszat, az összesen megtett távolságot, úthosszmérő tárolási funkcióval rendelkezik, a menetidőt, sebességet képes összehasonlítani. Egy ilyen óra, ha pulzust is mér, akkor különösen hasznos.
 
5. LÉPÉS: A biztonságos kerékpártárolás érdekében vigyél magaddal kerékpárlakatot. Választhatsz a kulcsos vagy számzáras verzió közül.
 
Tudtad?
» a kerékpározás egyenletes szívműködést biztosít
» alacsonyabb a nyugalmi pulzusszám
» rugalmasabbá válik érrendszered
» javítja a vér oxigénfelvevő képességét
» levezeti a stresszt
» javítja az állóképességedet
 
KERÉKPÁRTÚRA Magyarországon:
A kerékpározásnak, főleg a túrázásnak, de akár a spinningnek is, kiváló csapatépítő hatása van. Igazi közösségi tevékenység, amely azonban mégis az egyéni teljesítményre, próbatételre ösztönöz. A baráti társasággal szervezett kirándulás, biciklitúra igazi kikapcsolódást jelenthet, ráadásul valóban mindenki megengedheti magának.
 
 
Új tájak közös felfedezése mindig igazi élmény. Ahhoz, hogy ez valóban élmény és ne rémálom legyen, néhány dologra érdemes felkészülni.
 
» Hosszabb túrára csak az induljon el, aki megfelelő edzettséggel bír. Elfogadható napi táv, ha 90 km-t, átlagosan 19 km/h-val haladva tudunk már teljesíteni. Ez azt jelenti, hogy 19 km/h sebességen legalább 4-5 órát képesek vagyunk folyamatosan kerékpározni. Célszerű, ha olyanokkal vágsz neki a túrának, akik vagy profik, vagy a baráti körben olyanok, akik már nem kezdők és jobb esetben ismerik is az utat.
 
» Bármilyen út térképpel megismerhető, és ha Magyarországon belül túrázunk, akkor számos könyv, interneten elérhető útvonalterv áll rendelkezésünkre. Jobb több alternatívát kinyomtatni, vinni magunkkal térképet, illetve mobilt is segítségképpen. Ha vonattal, HÉV-vel utazunk az indulási helyre, akkor mindenképpen ellenőrizzük le előre, hogy milyen feltételekkel szállíthatjuk a kerékpárunkat.
 
» Hétvégi túraként Budapest környékét is felfedezhetjük, kiváló program egy kirándulásra. Hozzávetőlegesen 30-40 kilométeres táv egy nap alatt könnyen teljesíthető, nem túl fárasztó, noha ez edzettségtől is függ.
» Budapestről indulva elmehetünk egészen Esztergomig vagy Szentendrére, Visegrádra. Különböző útvonalakat választhatunk, útba ejthetjük Pomázt és annak környékét, ha kicsit nagyobb próbatételre vágyunk, és ha nem csak sík terepen akarunk kerekezni, akkor igazi kalandos, intenzív túrában is részünk lehet. Ebben az esetben, mint minden hegyvidéki, dimbes-dombos terepű túra esetében ideálisabb, ha szervezett túrán veszünk részt. Pomázról indulva eljuthatunk Szentendrére, megnézhetjük a Skanzent, vagy a Lajos forrást.
» A fővárosból Visegrádra is elkerekezhetünk, kiváló cardio edzés lehet a várhoz való feljutás és felüdítő baráti, családi program. Ha már ott járunk a múzeumlátogatás mellett bob-ozni is elmehetünk. Ha egy kis energiabombára vágyunk, Visegrádot Tahitótfalun keresztül is megközelíthetjük, utóbbi helység messze földön híres az általában júniusban rendezett eper fesztiválról. Pomázról egy másik útvonalon Pilisszentkereszt érintésével Esztergomba is elgurulhatunk. Pilisszentkereszt a forrásairól híres, tiszta vízzel felszerelkezve, felfrissülten folytathatjuk utunkat. A legismertebb Mogyorós-forrás, „szent-kút” búcsújáró helyen kívül még közel 10 kevésbé ismert forrást tudunk említeni. Esztergomban a bazilika mint klasszikus látványosság mellett az élményfürdőzés lehetőségével is kecsegtet.
 
Fedezd fel Te is újra és újra a tavasz ébredését a főváros környékén, keresd fel a megunhatatlan helyeket, de légy közben igazán fitt, hagyd otthon az autódat és töltsd az időt friss levegőn, a menetrendhez sem igazodva csak a szabadban szabadon!
 
Kétkerekűn valahogy minden másnak tűnik, tapasztald meg Te is!