21 nap alatt 3-6 kg-mal könnyebben + egészségesen!  A heti 0,5–1 kg súlyvesztésnél sok esetben látványosabb eredményt kínál ez a program, ráadásul egészségesen fogyhatsz. Természetesen a fogyás mértéke összefüggésben van az étrenden kívül még több tényezővel. Az itt következő 21 nap szigorú – így nagyobb súlyveszteséget ígér.

 

1) Mennyi súlyfelesleggel rendelkezel (minél kevesebb, annál kevesebb a súlyvesztés is, és minél nagyobb, annál több az elvesztett kilók száma).
 
2) Mennyi ideje étkezel rosszul, hányszor zavartad meg a szervezeted egyensúlyát különböző fogyásokkal, milyen genetikai háttérrel rendelkezel (vannak, akiknél gyorsan beindul a fogyás, vannak, akiknek idő kell, míg a szervezetük alkalmazkodik).
 
3) Sportosabb életmódra kapcsolsz-e. Ha életmódodban egy kicsit nagyobb hangsúlyt kap a sport, akkor látványosabb eredményt érsz el. Heti legalább 3, és legfeljebb 6 alkalommal ajánljuk a testmozgást.
 
Válassz kardió edzést és DVD-s edzésprogramot is. Egy alkalom legalább 50-60 perc legyen.
 

Szabályok és alternatívák
•Az itt következő 21 nap szigorú – így nagyobb súlyveszteséget ígér. Ahhoz azonban, hogy ezt biztosan el is érd, mindent pontosan be kell tartanod ! Ha lehet, ne helyettesíts semmit mással, ellenkező esetben elmaradhat a várt eredmény.
•Egyszerűsíteni azonban lehet, erre kínálok is
alternatívákat .
Ha több időd van , akkor kövesd egyszerűen a kiírt étrendet.
•Ha
azonban nagyon elfoglalt vagy , és nincs épp időd főzni, akkor számodra egyszerűbb alternatívát kínálunk. Az étrendben a csillaggal jelzett ételek mindig ezt a választási lehetőséget jelölik . Ez persze, sajnos , bizonyos lemondással jár: kevésbé lesz változatos az étrend , de követhetőbb .
 
Amire figyeljünk !
ü       Megfelelő folyadékfogyasztás
Naponta legalább 2,5–3 liter folyadékot fogyassz el!
Ha nehezedre esik betartani, hogy ennyit igyál, akkor a következő módszerrel biztosan célt érsz: minden étkezés előtt 3 dl folyadékot igyál meg, és az étkezés közben vagy után 3 dl édesítős vagy natúr teát (lehetőleg koffein menteset : rooibos, herba vagy gyümölcsteát), vagy zöld teát .
Folyadékpótlásra a különböző innivalók között érdemes felállítani egy sorrendet, aszerint, hogy fogyasztásuk milyen bizonyított egészségi előnyökkel vagy épp hátrányokkal jár , és mennyi energiát viszel be velük a szervezetedbe. A 21 nap alatt elsősorban energiamentes folyadékot fogyassz (víz, édesítős vagy natúr tea, energiát nem, vagy csökkentett mértékben tartalmazó üdítőitalok)! Ha belefér a 100%-os gyümölcslé az étrendbe, akkor azt az étrend tartalmazza. Cukrozott üdítőitalok és az alkohol fogyasztása az étrend tartása alatt nem ajánlott, maximum 2 alkalommal 1,5 dl száraz vörösbor.
 
ü       4-5x-i étkezés
A négyszer i ötszöri étkezés azért rendkívül fontos, mert, ha 3-4 óránként eszel, nem telik el annyi idő két étkezés között, hogy farkaséhes lehess. Ezáltal könnyebben be tudod tartani a szabályokat, ilyenkor ugyanis a vércukorszinted kevésbé ingadozik. Ha például csupán két alkalommal eszel, akkor este sokkal éhesebb vagy, és bizony többet is eszel.
 
ü       Utolsó étkezés
Lefekvés előtt három órával már ne együnk!
A késői időpont miatt már nem mozgod le az extra bevitelt, így az könnyebben lerakódik. Ráadásul még egy kellemetlen következménye van: megterheled vele a szervezetedet, emiatt rosszul alszol, és másnap fáradtan ébredsz.
 
FONTOS!
A felsoroltak fontos alapjai fogyásodnak , ezért a javasoltaktól ne térj el!
 
Ami nem ajánlott az étrend tartása során!
ü       Alkohol – ha éppen a program alatt ünnepelsz pl. születésnapot, akkor legfeljebb 1–1,5 dl bor nőknek, 2–3 dl bor férfiaknak belefér a szigorú étrend mellett – de érdemes szem előtt tartani , hogy ez lassítja a fogyás ütemét.
ü       Cukor, cukor tartalmú ételek, italok, alapanyagok
ü       Liszt, lisztalapú ételek, alapanyagok
ü       Gyümölcsök közül: banán (azokon a napokon, amikor belefér, azt az étrend tartalmazza)
ü       Zöldségek közül: burgonya
ü       Hagyományos köretek: tészta, rizs, kenyér
FONTOS!
A 21 napos étrendet egészséges felnőttek részére készítettem és ajánlom. Háziorvosod tanácsát az étrend elkezdése előtt érdemes kikérned.
Ha gyermek, ill. serdülőkorú vagy, ha táplálkozással összefüggő betegséged van, várandós lennél, illetve szoptatsz: ne kezdj bele!
 
Hölgyek figyelmébe!!
A menstruáció előtti 3–4 napon a szervezet folyadék-visszatartása miatt a súlyod stagnálhat, vagy akár 10–20 dkg-mal nőhet is. Sajnos, még egy fogyást nehezítő faktor van jelen menstruáció előtt: sokan fokozottan érzik az édességek iránti vágyat, ezért sokkal nagyobb akaraterőre van szükség ilyenkor, mint a többi napon.
FONTOS!
Ezért tudatosan készülj erre az időszakra, hogy könnyebben kitarts az édességek iránti vágy fokozódása esetén is, és akkor is, ha a mérleg nem mutat olyan mértékű fogyást, mint amit az étrend miatt várnál. Ne add fel, menni fog!
 
Egy kis segítség
Ha a 21 nap során úgy érzed, hogy nagyon kevés az étkezéshez javasolt étel, és/vagy nagyon éhes vagy, akkor elsősorban zöldséget, és egyes gyümölcsöket rágcsálhatsz a kiírtakon kívül, ez belefér , csak egy kicsit lassítja a fogyás mértékét. (Ezek lehetőleg 30-as SKI és alattiak legyenek (lásd súlykontroll index táblázat, www.beresalexandra.hu).
 
Természetesen az étrend kapcsán tapasztalt hatások is különböznek, illetve felmerülhetnek benned olyan kérdések is, amelyre nem kapsz választ a 21 napos étrenddel kapcsolatos gyakori kérdésekben. Honlapom interaktív felülete rendelkezésedre áll, hogy ne maradhasson benned megválaszolatlan kérdés.
 
Nincs más hátra, mint hogy sok sikert és kitartást kívánjak Neked!
 
Béres Alexandra