Az utóbbi években kezdtek nálunk is teret hódítani a harcművészeti alapokra épülõ, a küzdõsportok technikáit az aerobik dinamikájával ötvözõ mozgásformák. Ezek közül válogattunk össze most néhányat, hogy kedvet csináljunk neked. Próbáld ki – akár mindet! A harcművészetek szinte kivétel nélkül több száz éves múlttal rendelkeznek.

 

Nemcsak sportolásra, fitten tartásra szolgálnak, hanem életformát jelentenek, és teljes embert, elhivatottságot követelnek.
 
A KÜZDÕSPORT=KARDIÓEDZÉS?
– A küzdõsportok nem teljesen egyformák, ezért kardióedzés szempontjából sem lehet egy kalap alá venni õket – mondja Dr. Müller Gábor kardiológus. – Ebbõl a szempontból leginkább azok a küzdõsportok ajánlottak, amelyek szabályrendszerükben, felkészülési szisztémájukban a folyamatos, gyakori megszakításoktól mentes küzdelmet preferálják. Egy jól küzdõ sportversenyzõnek tökéletes fizikai (és pszichés) kondícióban kell lennie, ezért a legtöbb küzdõsport felkészítési, edzési szisztémájában más sportokhoz hasonlóan korszerû edzésmódszereket is alkalmaz a hagyományos technikákon kívül. Amatõr szinten is ajánlhatóak a küzdõsportok kardióedzés szempontjából: elsõsorban az edzéseken végzett folyamatos, könnyed küzdelem.
 
VIGYÁZZ!
A túl korai, erõltetett, komoly küzdelem aránytalan szimpatikus idegrendszeri aktivációval, stresszel járhat.
 
AGRESSZIÓKEZELÉS
Agressziókezelésre általában minden sport alkalmas, a küzdõsportok pedig, akár távol-keleti eredetûekrõl, akár nyugatiakról beszélünk, mindig nagy hangsúlyt helyeztek a tanulók nevelésére is.
 
A jó mesterek mindig kiemelték, hogy a megszerzett tudást nem támadásra, hanem védekezésre szabad felhasználni. Több száz éves tapasztalat, hogy az az ember, aki harcmûvészettel foglalkozik, sokkal inkább kerüli a konfliktushelyzeteket, hiszen edzésen már megtapasztalhatta a csatahelyzetek komolyságát. Egy-egy pörgõs, küzdelmekkel teli edzés pedig kiválóan alkalmas a felgyülemlett agresszió levezetésére.
 
A keleti szellemiségnek hála, a tanítványok megtanulják kezelni, feldolgozni az indulataikat, kitartást, alázatot és fegyelmet tanulnak. Ha valaki évek óta harcművészkedik, olyan belsõ egyensúlyra és kisugárzásra tesz szert, hogy általában nem kerül utcai konfliktusba. Az ilyen ember nem kelti az áldozat hatását, így egy esetleges támadáskor nem õt választják ki.
 
A teljes anyagot elolvashatod a fitt.info magazin novemberi számában!