Egy mondás azt állítja, hogy azok vagyunk, amit eszünk. Ez vélhetően igaz, mivel bőrünk része a testünknek és működése a többi szervvel összefügg. Így ha bőrünk épségét és szépségét meg akarjuk őrizni, nemcsak a bőrápolással kell törődnünk, hanem egészségünk megőrzésével is, mivel a szervezet elhasználódása, betegségei a bőrön is megmutatkoznak.

 

A bőr egészségünk tükre. Ha valaki jól tud olvasni ebben a tükörben, sok belső szervi betegséget kiolvashat belőle. Aki fiatalos külsejét sokáig szeretné megőrizni, gondoskodnia kell arról, hogy szervezetének megadjon mindent, ami a szabályos működéshez szükséges.

Ha szervezetünk kimerül, fáradt fel kell tölteni a tartalékokat, pihennünk kell. Az erős kávé és más izgatószerek ideig-óráig hatnak, de ha ez ismétlődik szervezetünk gyorsabban öregszik és ez először az arc bőrén mutatkozik. Aki fiatalos kíván maradni pihenjen eleget.

Az elhízás a túlzott táplálékfelvétel eredménye, amelyet, ha ez extrém mértékű, betegségnek tartunk. Ennek bőrünkön is lesznek maradandó tünetei. Az alkohol mértéktelen fogyasztása is először az arcon észlelhető. Az arc puffadt, feldagadt, vizenyős lesz, később maradandó értágulatok keletkeznek rajta. Szeboreás betegségeket idézhetnek elő az olajos magvak, a füstölt hús és a paprikás-borsos ételek. A pattanásos bőr rosszabbodásában szerepet játszhat a csokoládé fogyasztása is, bár ez nem minden betegnél igaz.

Rozácea esetén, amikor az arcon értágulatok jelentkeznek, gyulladt pattanásokkal, kifejezetten káros az erős fűszeres és forró ételek fogyasztása. Ebben a betegségben különösen fontos a jó bélműködés karbantartása, amely a gazdag rosttartalmú gyümölcsökkel és főzelékekkel biztosítható.

Külön kérdés a vitaminfogyasztás. A normálisan táplálkozóknak nem kellene pótlólag vitamint szedni. Itt is okozhatunk túladagolást, amely kellemetlen problémákat okozhat. Két vitamint emelek ki. Az egyik az A vitamin, amelyet hámvédő hatása miatt szoktak szedni, de kis mennyiségben. Ha ezt nagy mennyiségben használjuk, bőrszárazságot, ajakrepedezettséget, hajhullást okozhat. A másik a B vitamin, mely nagy mennyiségben található élesztőben és a pattanásos bőrűeknek ajánlják. Itt is rosszat tesznek, mert ez nemhogy csökkenti, hanem inkább fokozza a pattanások jelentkezését.

 

Ezek csak kiragadott példák, hiszen néhány szóban nehéz minden ételt, vitamint és bőrbetegséget áttekinteni, és az összefüggéseket megbeszélni. De kezdetnek mindenképp megszívlelendő ez a néhány gondolat.

 

Dr. Stehlich Gábor

bőrgyógyász- kozmetológus szakorvos