Az arc megfiatalítására a ránctalanító műtétek helyett egyre több nem műtéti eljárás áll rendelkezésünkre, köztük napjaink egyik legizgalmasabb szépítő kezelése: a botulinum toxin injekciós alkalmazása. Az objektív tájékoztatás nagyon fontos, mert a bulvárlapok szenzációhajhász cikkeiből éppen a lényeg nem derül ki.

 

Vagy csak a sztárok Botox-kezelésével foglalkoznak, vagy felnagyított, nem létező veszélyekkel riogatnak, holott a Botox biztonságosan, rendkívül sikeresen alkalmazható kozmetológiai célra. Mint minden sikeres és hatásos készítménynek, ennek is sok irigye és ellendrukkere akadt, a ránctalanító krémek piacát féltőktől egészen egyes fanyalgó plasztikai sebészekig.

 

Az arc felső harmadában kialakuló mimikai ráncok elsimítására az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában már rutinbeavatkozásnak számító botulinum-toxin injekciós kezelés a legkevésbé megterhelő, biztonságos és hatásos módszer. A kezeléshez igen kis mennyiségben felhasznált anyag az ételmérgezéseket okozó Clostridium botulinum nevű baktérium egyik, nagy mennyiségben biológiai fegyvernek is alkalmas toxinja. A botulinum toxin „A”-típusát a 80-as évektől gyógyszerként alkalmazzák a szemészetben és ideggyógyászatban előforduló, izomgörccsel, fokozott izomtónussal járó állapotokban.

 

A módszer felfedezője, Alastair Carruthers 15 éve használja a Botox injekciót az arc mimikai ráncainak kezelésére. 2002 áprilisában az FDA (az amerikai gyógyszerészeti hatóság) hivatalosan is engedélyezte a Botox injekció kozmetikai célú alkalmazását, majd az Európai Unió számos országában is a szer törzskönyvezett hatása lett a ránctalanítás és a hyperhidrosis ( kórosan fokozott izzadás) kezelése. A helyi kezeléssel nem befolyásolható, fokozott tenyéri és hónaljtáji izzadás kezelésében is a botulinum toxin injekciós alkalmazása forradalmi változást jelentett, hiszen itt a hatás tartama 9-12 hónapot is elérhet.

 

Már Paracelsus megmondta, hogy a dózistól függ, hogy mi a méreg. Az ártalmatlannak hitt szerekkel is megmérgezhetjük magunkat, a gyógyszerek jelentős része könnyen túladagolható, a legerősebb méregnek számító botulinum toxin kis adagja viszont gyógyszer, vagy szépítőszer lehet. Egy orvosprofesszor napjaink penicillinének nevezte a botulinum toxint, mert olyan sokféle területen tett lehetővé újfajta kezeléseket. Az orvostudomány napjainkban már több, mint 100 indikációs területen alkalmazza a Botox injekciót.

 

A Botox jó példája a „bizonyítékokon alapuló orvoslás” kritériumait teljesítő korszerű gyógyszereknek is. A botulinum toxin a perifériás idegről az izomra terjedő ingerület átvitelét gátolja, egyszeri injekciója ezzel 4-6 hónapig gátolja a kezelt izmok működését. Az izom nem károsodik, ezért szerencsétlen az „izombénítás” szót használni, hiszen itt csak az izmok átmeneti ellazításáról van szó, az izom nem kap „parancsot” és ezért relaxált állapotban marad, de elektromosan ingerelhető. Az injekció érzéketlenséget nem okoz a kezelt területen, mert csak a mozgató idegekre hat.

 

A botulinum toxin több formája van jelenleg gyógyszerként engedélyezve, összetételük, adagjuk nem azonos. A Botoxot forgalmazzák a legrégebb óta, ezzel a szerrel a legtöbb a klinikai tapasztalat és a kozmetikai célú alkalmazásra vonatkozó szakirodalom túlnyomó többsége is erre vonatkozik. A botulinum toxin injekciós kezelés menete a következő:

A kezelés előtti   személyes megbeszélés során a pácienst   érthető módon felvilágosítják a beavatkozás módjáról és tájékoztatják a javasolt kezelés lehetséges szövődményeiről és veszélyeiről is. Az ideális páciens 25 és 65 év közötti nő, de Magyarországon is egyre gyakrabban jelentkeznek férfiak a kezelésre.

 

Az injekciót igen finom tűvel adjuk a kezelendő izomba, az eljárás csaknem fájdalommentes. A szúrások pontos helyét és a beadandó toxin mennyiségét a kezelőorvos a betegvizsgálat során határozza meg. Ez   ugyanis a valódi művészet, mert az adag és a beadás helye határozza meg az eredményt. A férfiaknál például egészen más pontokat, más adaggal kezelünk, az erősebb izomzat miatt. A leggyakoribb igény az orrgyök feletti (glabella) ráncok, a homlok vízszintes ráncai és a szem oldalsó szélénél kialakuló „szarkaláb” ráncok eltüntetése, de megfelelő gyakorlattal egyéb területek kezelése is lehetséges: ajak, szájzug, áll, nyak.

A kozmetikai célú Botox kezelés ellenjavallatai: terhesség, szoptatás, gyulladás a kezelendő területen, izomgyengeséggel járó betegségek, véralvadási zavarok.

 

A botulinum toxin kezelés eredménye 2-5 nap múlva jelentkezik, hatása a 2. héten a maximális és 4-6 hónapig tart. A ráncok a kezelést követő néhány nap alatt elsimulnak, az arcvonások természetesebbé, lágyabbá válnak, a páciens kipihentnek és fiatalabbnak tűnik.

Ha a hatás gyengül, a kezelés bármikor ismételhető. A kezelt izmokban kóros elváltozást nem okoz, azonban a hatás tartósságát fokozza, hogy az ismételt kezelések alatt a páciens idővel leszokik a ráncokat okozó izmok használatáról és a ránc területének kötőszövete is átépül. A hatás tartama az ismételt kezeléskor általában hoszszabb. A Botox nemcsak ránctalanításra, de a mimika, az arc aszimmetriáinak eltüntetésére is alkalmas. A kezelés biztonságos, helyi mellékhatása az injekció helyének bevérzése, ritkán a környező izmok átmeneti gyengesége, esetleg fejfájás. Valamennyi mellékhatás kezelés nélkül, gyorsan múlik.

 

A kezelés teljesen biztonságos, hiszen a felhasznált toxin mennyisége (20-50 egység) több nagyságrenddel kisebb a mérgezést kiváltó adagnál (50000 egység). Ennek ellenére számos tévhit olvasható a sajtóban: „halálos méreg, amely nem ürül ki”, „lárvaarcot okoz”, „ráncosít a ránctalanító”, „elsorvadnak az arc izmai”, stb. E tévhitek cáfolatát kevesen írják meg és félő, hogy sokakban csak a negatív benyomás marad meg, holott ki sem próbálták a kezelést. Például a mimikaszegény arc kezelési hiba, hiszen nem szabad az arc kezelt területének minden izmát teljesen leblokkolni.

 

Az optimális eredmény eléréséhez a felfedező Carruthers szerint az a legfontosabb, hogy csak alaposan kiképzett, megfelelő gyakorlattal rendelkező orvos végezze a beavatkozást – megfelelő indikációban és megfelelő technikával. Összefoglalásul tehát a botulinum toxin kezelés előnyei: 10-20 perces gyakorlatilag vértelen és fájdalommentes ambuláns beavatkozás, a páciens nem esik ki a munkából, eredménye gyorsan látható, a nem kívánt hatások visszafordíthatók – és ha a páciens nem elégedett az eredménnyel, a hatás elmúltával fokozatosan helyreáll a kiindulási állapot – ellentétben egy plasztikai műtét nem mindig kielégítő, és ráadásul maradandó eredményével.

 

Dr. Körmendy Miklós

bőrgyógyász – kozmetológus főorvos