Gyors beszédű, azt mondják, a döntéseket is gyorsan hozza, de sosem elhamarkodottan. Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára gondolkodásban is gyors. A futásban lassúbb, mint férje, de kitartó, akár ő. Csuklóján rózsaszínű gumipánt, ami visszafogottan elegáns öltözékének ellentmondani látszik.

 

GYORS-LASSÚ

– Férje, a Miniszterelnök Úr olykor a szó szoros értelmében befut munkahelyére, a Parlamentbe. Sosem gondolt arra, hogy vele tartson?

– Együtt nem tudunk futni, nem is szoktunk, mert nem ugyanaz a tempónk. Ő jóval gyorsabb, és hosszabb távot fut, naponta 10-12 kilométer az adagja.

 

– Ön?

– Öt kilométert. Különleges alkalom, ha néhány kilométerrel többet. Férjemnek a különleges alkalom: a maraton. Bálinttal (16) szoktak együtt futni, és mostanában vették észre, hogy a fiunk egyértelműen gyorsabb.

 

– Mikor jut futásra ideje?

– Amikor hideg van, csak futógépen szaladok a torkom miatt, egyébként hétvégén, a Margitszigeten. A lányom kísér görkorcsolyával.

 

– Mi jár a fejében, ha fut? ?  

– Van, amikor az élet globális kérdésein töröm a fejem, máskor apró dolgokra gondolok – mint bárki más.

 

– Mostanában?

– Az Egészséges Településekért alapítványunk éves stratégiájának összerakásán dolgozunk, ilyenkor az ember nagyobb kérdéseken tépelődik.

 

– Mi a hosszútávú stratégia?

– Az alapítvány arra a kérdésre keresi a választ, hogyan tudjuk az embereket rávenni arra, hogy kisebb közösségekben egymásra találva EGYÜTT tegyenek valamit az egészségükért. Könnyű azt mondani, na, akkor most kezdjetek el diétázni, sportolni, szokjatok le a dohányzásról, csakhogy nem történik semmi. Viszont ha egy közösséget képessé teszünk arra, hogy programokat szervezzen magának, heti kétszer közös gyalogló napokat a nyugdíjasoknak, vagy futónapokat a nőknek, futballversenyeket a gyerekeknek, ha létrejön e programok által egy “csapat”: csodákat lehet elérni.

 

EGYÜTT-KÜLÖN

– Mindig egészségtudatos ember volt?

– A gyerekeim születése tett azzá. Onnantól kezdve foglalkoztatott, jaj, ez egészséges, jót tesz a kicsiknek? Akkor szembesültem azzal, féltjük a gyerekeinket a náthától, a kis sebektől, ám azt vajon végiggondoltuk, hogy amikor nem vesszük ki a kezükből a kólát, nem küldjük el őket edzésre, súlyosabb betegségek okozói vagyunk?! 30-40 éves korukra nagyobb problémákkal kell majd szembenézniük, mint a nátha.

 

 …és hogyan változtatta meg a saját életét?

– Elkezdtem újra sportolni, futok és tornázom, utóbbit kazettára.

 

– Mi az, amit abbahagyott?

– Kézilabdáztam.

 

– Felnőtt korunkra leszokunk a csapatjátékokról, magányos futókká válunk.

– … mert nincs időnk. Bár Bálint (16) az apját követve fut, Péter (18) fiunk teniszezik, Anna (10) igazi csapatsportot űz, szinkronúszik, Tamás (9) pedig vízilabdázik, focizik. Látom a csapatjáték előnyeit. Például Tamás egy időben mindig úgy jött haza a fociedzésről, hogy fú, mennyi gólt rúgtam! Aztán halkabb lett, mert edzője annak kezdett el érmeket osztogatni, aki a legtöbb gólpaszt adta.

 

– Az Egészséges Településért Alapítvány szintén csapatjátékban gondolkodik.

– …szerte az országban számos jó példát találtunk erre a “csapatjátékra”. A nyugdíjas konditeremtől kezdve a nyugdíjas gyaloglást elősegítő pletykapadon át, az egészséges táplálkozásba illeszthető falukemencékig – ezek mind olyan programok, melyeket a kis közösségek találtak ki maguknak. Jó depresszió ellen, és mozgásra, sportra, egészséges táplálkozás kialakítására is.

 

– Ehhez a munkához az arcát adja, vagy részt vesz a programokban?

– Juj, nem szeretnék plakátarc lenni! Rengeteg tréninget, főzőtanfolyamot szervezünk vidéken, jövök-megyek-utazok-segítek.

 

KÖNNYŰ-NEHÉZ

– Amióta férje miniszterelnök lett, az Ön élete is megváltozott, például feladta állását a közigazgatásban. Nem lehetett könnyű.

– Változtattam, eljöttem a Nemzeti Fejlesztési Hivatalból, az ELTÉ-n tanítok, pénzügyjogot.

 

– Bocsásson meg a párhuzamért, de Orbánné Lévai Anikó is egyetemen tanít, ráadásul ő is szeret futni…

– (Nevet)

– … szóval, valamit csinálnia kell?

– Nem ezért tanítok, hanem mert ‘97 óta tanítok. Szeretek tanítani.

 

– Az alapítványban végzett munkája is tanítás: egészséges életre nevel.

– Világéletemben aktív voltam, és nincs is ma Magyarországon ,,munkaköri leírás” arról, hogy egy miniszterelnök feleségének mit kell, és mit lehet tennie.

 

– Sok nő azonban válaszút elé kerül Magyarországon: család, vagy karrier, és mert olyan jók az anyák, feláldozzák magukat. Ez az áldozat lehet édes is, de van, akinek fájdalmas. A nőknek nehéz a szerepeik közötti korlátokat átlépniük.

– Szerintem mindenkinek vannak korlátai…

 

– Önnek mik a korlátai?

– Amióta megszülettek a gyerekeink, azóta ott van az életemben a konfliktusforrás: anyaként tudok maximálisan teljesíteni, vagy a munkahelyemen…

 

– Hogyan sikerült jól megválaszolnia ezt a kérdést?

– Ezt a kérdést mindennap felteszem magamnak, és újra és újra meg kell válaszolnom. Sikerül, de sok kompromisszum árán, mindkét oldalon. Előfordult például, hogy a Bankszövetség közgyűlésén kellett volna előadást tartanom, de telefonáltak az óvodából, Tamás fiam leesett a mászókáról, be kellett vinni a kórházba. Már azt is kellett mondani a gyerekeknek, mégsem megyünk moziba, valami közbejött…

 

– És a saját egészsége ebben a rohanásban?

– Tegnap én is csak este fél kilenckor kezdtem el futni a gépen.

 

– Ha ez ember beosztja az idejét, a lét elviselhetetlen nehézsége könnyebbnek tűnik?

– Mindenkinek más a stressztűrő képessége. Ezért fontos, hogy az ember meg tudja találni a saját stressztűrő képességének megfelelő munkát, programokat.

 

– Hogy tűri a stresszt? A férje munkája Önt is próbára teheti.

– Elég jól, ahogy a férjem is.

 

– Mi a receptjük?

– A humor! Azzal le lehet győzni szinte minden gondot. A problémák úgyis arra valók, hogy megoldjuk őket.

 

TÁVOL-KÖZEL

– A feleség a legjobb hátország. Férje egészségét hogyan próbálja óvni?

– Feri szerencsére sportol, rendszeresen, igaz, most az ülő munka miatt gerincproblémái voltak, úgyhogy el kellett kezdenie erősíteni, amit nem annyira szeret, mint futni. Másrészt igyekszünk nagyjából egészségesen enni.

 

– Nagyjából?

 – Semmitől nem kell megfosztani magunkat, a lényeg az egyensúlyon van.

 

– Férje arról is híres, milyen jól főz.

– És milyen finomakat süt! Remek máglyarakásokkal és madártejekkel örvendezteti meg a családot. A férjem egyébként azért főz jól, mert Pápán egy szoba-konyhában laktak, a konyhában zajlott az élet, és látta, hogyan készíti el az ételeket az édesanyja. Anyósom az egészséges élet kialakításában is példamutató számomra. Kétkezi munkás volt, anyagi helyzetük nem engedte meg, hogy különösebben odafigyeljen arra, egészséges étel kerül-e az asztalra. Örült, ha a gyerekek nem éhesen mentek iskolába. Katus idősebb korára nagy változáson ment keresztül. Körülbelül hat évvel ezelőtt diagnosztizáltak nála mellrákot. (Megfogja   a csuklóján lévő rózsaszín pántot, mely a rákellenes kampányban részt vállalók jele.) A műtét után erőnek erejével ráncigáltam el a mellműtétesek klubjába. Ott bekerült egy közösségbe, ahol mindenkinek ugyanaz (volt) a betegsége, és egymásnak adtak erőt. Elkezdtek tornázni, és odafigyeltek arra, mit esznek. Katus jól érzi magát közöttük, nemcsak egészségesen él, táplálkozik, vízitornázik, kirándul, aktív, tudatos életet él, hanem három másik klubba is belépett. Ő a legközelebbi példám arra, hogy soha nincs késő egészségesen élni.

 

-Papír szerint két gyermek édesanyja, a szíve szerint négyé, hisz saját fiainak nevezte férje első házasságából született gyermekeit is. Van, aki segít a háztartás vezetésében?

– Velünk él az édesanyám, ő gyakran vigyáz a gyerekekre. Egy házban – együtt ÉS külön élünk. Anyósom is gyakran látogat meg bennünket.

 

 – Gyors váltás egy másik, hölgyre, Laura Bush-ra, akivel az USA-ban együtt főztek.

– Az amerikaiak a statisztikák szerint nagyon sokat dolgoznak, de szinte mindenki vállal a munka után valamilyen karitatív feladatot: vakoknak olvasnak fel, állatmenhelyen segédkeznek… nem csak pénzzel, hanem személyesen segítenek! Amerikában élő magyar szülőktől hallottam: elvárják tőlük, hogy az iskolai közösség részének érezzék magukat, és vállalják az ezzel járó feladatokat is: ha kell, díszítsenek termet, vagy segítsenek a kirándulásokon. Az Egészséges Településért Alapítvány szintén erről szól: ha egy faluközösség tagja vagy, tegyél is érte valamit.

 

– Visszatérve az amerikai First Ladyre…

– Vele egy szegénynegyedbe mentünk, ahol Laura Bush és kollégái személyesen dolgoznak egy szegények élelmezését segítő alapítványban, ha kell krumplit pucolnak, mosogatnak.

 

HASONLÓ-ELTÉRŐ

– Ugyanazzal a lendülettel beszél, mint a Miniszterelnök Úr.

 Ön jó példája annak is, hogy a házastársak kezdenek hasonlítani egymásra. Mintha Önnek találták volna ki ezt a szerepet.

-…vagy a férjemet (Nevet.). A jó házassághoz azt hiszem, szerencse is kell. Minket ez a Balatonnál ért. Ott nyaraltunk, külön társaságban, és egy esti beszélgetés során elkezdtünk nagyokat vitatkozni.


– A vita hozta közel egymáshoz Önöket? Másokat az választ szét.

– Minket valóban az hozott össze, és olyannyira, hogy egy hónap múlva összeköltöztünk. Szerelem volt első látásra.


– És a házasság?

– Két év múlva, amikor már gyereket is akartunk.


– Így képzelte az életét?

– NEM! Azt gondoltam, harmincéves koromban lesz majd egy gyermekem…, és huszonöt évesen már négy gyerek rohangált körülöttem. A szülői lét pedig azonnal átalakított, ahogy mindenki mást. Ha szülővé válunk, attól kezdve másként látjuk a világot.