Szabados Tímea úgy döntött, gyökeresen megváltoztatja az életét. Tavaly augusztusban határozott így, és nem csak fogadkozott: elkezdett sportolni, és 23 kilót le is adott.   Hogy teljes legyen az átváltozás, új ruhaméretéhez új stílust is választott.

 

Névjegy

Szabados Tímea (30)

Magasság: 173 cm

Fogyás előtti súly: 91 kg

Jelenlegi súly: 68 kg

 

Látszatfogyás

 

– Mikor kezdett zavarni a súlyod?

– Már az általános iskolában csúfoltak a „hurkáim” miatt. A gimnáziumban 20 kg fölösleg volt rajtam. Ekkor döntöttem el először, megszabadulok a súlyfeleslegemtől. Mivel akkoriban cukrásznak tanultam, elég nehéz dolgom volt, amikor elhatároztam, hogy egyetlen almát fogok enni egész nap. De kitartó voltam, és küszködésemnek meglett a jutalma, fogytam 26 kg-t. Ez azonban csak „látszatfogyás” volt, hiszen – mára megtanultam – éhezés során a szervezet csupán saját fehérjéit kezdi el bontani, és sokkal kisebb részben a zsírraktárakat. Ezt igazolta az is, hogy amikor viszont abbahagytam a koplalást, azonnal visszahíztam. Hiába – ma már tudom –, beindult a szervezet raktározó mechanizmusa, és követelt vissza magának minden keservesen leadott kilót.

 

Az orvos segít

 

– De nem adtad föl a kilók elleni küzdelmet…

– A következő fogyókúrámhoz kikértem a körzeti orvosom tanácsát is. Mivel korábban nem sportoltam, eleinte elképzelhetetlennek tűnt, hogy hetente háromszor edzésre fogok járni. A megállapított 2000 kalóriás étrend pedig hihetetlenül soknak bizonyult: többet fogok enni, mint előtte, és fogyni fogok?

 

– Belevágtál…

– Igen, és nagyon meglepődtem, azon, hogy mennyire kis erőfeszítéssel is beindítható az egészséges fogyás. Az étrend mellett nem hogy nem éheztem, hanem folyamatosan

jóllakottnak éreztem magam, és hirtelen mindenre lett energiám. Különösen jó volt, hogy előre megbeszéltük, milyen ételeket szeretek, és az étrendem az én ízlésemre épült. A lényeg a napi ötszöri étkezés és a rengeteg ásványvíz volt. Még durumtésztát és túrós palacsintát is ehettem.

 

Emellett az edzéseken nagyszerűen éreztem magam, gyorsan belejöttem, minden egyes mozgás után tovább nőtt az energiám. Ráadásul nagyon szórakoztatónak találtam mind az edzőtermi, zenés edzéseket, mind pedig a szabadtéri edzéseket. Most is naponta járok edzeni, aerobic, cycling órákra, és ha marad időm, körbefutom a Margitszigetet.

 

Eredmények

 

– Elérted az ideális súlyodat?

– Az első hat hét alatt fogytam 8 kg-t, és ez a lendület nem állt meg. Szépen hoztam az ígért heti 1-1,5 kg-t, így az eltelt 20 hét alatt összesen 23 kg-t fogytam, és ebből 20 kg-t tisztán a zsírraktárakból. Az első két hónap letelte után már nem is kellett betartanom semmiféle étrendet, csak az alapelveket, mégsem állt meg a fogyás.

Az edzéseket pedig annyira megkedveltem, hogy már új életcélt is találtam magamnak: a jövőben egy fogyókúra központ munkatársaként én is szeretném segíteni a fogynivágyókat céljuk elérése érdekében. Ja, és szeptembertől személyi edzőnek tanulok!

 

Szöveg: Héder Éva életmód-tanácsadó

www.fatfree.hu