A fitneszgépek alkalmazása az 1960-as években kezdődött és fejlődött rohamléptekkel napjainkig. A kezdeti próbálkozások sok furcsa masinát és vállalkozást hoztak létre, rövid időn belül azonban létrejöttek a piac meghatározó óriásai. Akár a fitneszmozgalom, a hozzátartozó gépgyártás is Észak-Amerikából indult.

 

A nagyközönséget kiszolgáló fitnesztermek által használt gépek több mint 70 százalékát még ma is a világ legjelentősebb 4 amerikai óriáscége adja el.

 

A gyártók számának emelkedésével azonban a szinvonal jelentős gyengülése is megfigyelhető volt. Az elmúlt néhány évben ezt a tendenciát igyekeznek ellensúlyozni a legnagyobb tengerentúli gyártók a szakma alapjainak és a gépek konstrukcióinak átgondolásával, frissítésével.


Az erősítőgépek piacán két alapvető tendencia figyelhető meg:

– az egyik irányzat igyekszik a külcsínre, helyezni a hangsúlyt, míg a technológiai fejlesztés a háttérbe szorul. A hozzárendelt wellness „feeling”   eladja a tetszetős, de szakmailag   hiányos gépeket.


A másik irányzat a hagyományos gépeket, mozdulatokat új, izoláló, összetartó-széttartó mozdulatokra cserélte. A fejlesztésekre komoly összegeket fordítva az edzéselmélet legfrissebb kutatási eredményeit építették be a gépeikbe. Egyes cégek külön gyárat hoztak létre a kábelek gyártására vagy elnyűhetetlen fogások kidolgozására.


A két irányzat igyekszik a maga piaci részesedését külön területeken megtalálni: míg az első inkább a szakmailag kisebb igényt megfogalmazó szállodákban, látványfitneszekben érvényesül, addig a második csoport a legkomolyabb szakmai befektetőkre épít.


A kardió gépek területén a fejlődés még látványosabb, a minőségi különbség pedig még fokozottabban jelentkezik a jó márkanévvel, A taiwani belső tartalommal rendelkező „olcsó” kategória és a technológiai csúcsot felvonultató „nagyágyúk” között óriási a különbség.
Nézzük végig egy minőségi terméktől elvárható technológiai fejlesztések sorát:

 

A „nagyágyuk” technológiai fölénye 

• izületeinket kímélő lengéscsillapító rendszer,

• az edzésmunka tervezését pontosabbá tevő pulzusmérő rendszer, a legfejlettebb gépeken a nagyobb méréspontosságot biztosító digitális   pulzusmérés.

• autómata kenőrendszer biztosítja a mozgó felület hosszabb élettartamát, (nincs olaj, piszok…),

• az új technológiai fejlesztésnek köszönhetően a gépek nem igényelnek külső áramellátást, nincs elektromos zsinór.

• autómata diagnosztizáló rendszer, gyorsabb, megbízhatóbb hibaelhárítást biztosít,

• dupla biztonsági rendszer fokozza biztonságérzetünket, megelőzi a balaseteket,

• nagyobb futófelület, kényelmet, biztonságot ad,

• anatómiai tervezettség, javítja a felhasználó kényelemérzetét, biztonságát, a mért adatok pontosságát. A használóját – legyen az illető 140 cm, vagy 220 cm magas – minden pozicióban a legtökéletesebb testhelyzet felvételére teszi képessé.

• szalag meghajtás, nincs zaj, olaj, rezgés az izületben,

• csúszás ellen tervezett lábtartók, mozgó felületek,

• az irányító egység magasabb fejlesztésű programokat tartalmaz, számuk változó, de       minden esetben beépített szabályozó rendszer biztosítja terhelésünk kívánt zónában tartását. A kijelző kényelmesebb, dupla vezérlőgombozással ellátott, beépített újság és italtartót tartalmaz.

• interaktív szórakoztató vagy szakmai tervező panelek kapcsolhatók a gépekhez / vagy beépítve találhatók / amivel az Internetre csatlakozhatunk, vagy saját edzésprogramunkat hívhatjuk le, tervezhetjük,

• a gyártó saját technológiájába vetett hitét tükrözik a garanciális feltételek.

Vásárláskor érdemes a fenti ismérveket és az egyéb összegyűjtött információkat listázni és ez alapján eldönteni, hogy számunkra milyen a legtökéletesebb gép. Soha ne döntsünk egyetlen kereskedő véleménye alapján. Döntsük el magunk, hogy a 25 különböző „világ legjobb terméke” közül a mi igényeinknek melyik felel meg leginkább.


Altvater Csaba

Szakmai Tanácsadó