Attól a pillanattól kezdve, hogy a kisbabánk megszületett, a világ teljesen megváltozik körülöttünk. Minden pillanat fontos új életünkben, amelyet anyaságnak hívnak. Mindeközben buzgón vágyunk arra, hogy mihamarabb visszanyerjük a várandósság előtti alakunkat. Az itt összeállított gyakorlatok segítenek célunk elérésében.

 

Az edzés megkezdése előtt azonban feltétlen egyeztessünk orvosunkkal, és ha minden rendben van, akkor szülés után 6 héttel fokozatosan el is kezdhetjük a gyakorlatokat.

 

Néhány jó tanács

 

• edzés előtt mozgassuk át testünket 5 perces gyaloglással, végezzünk néhány váll-és karkörzést, egy-két könnyed guggolást.

• edzés után minden fő izomcsoportot nyújtsunk meg.

• hatásos eredmény elérése érdekében hetente háromszor-négyszer végezzük el az edzésprogramot.

 

Fogjunk mindkét kezünkbe 1-1 literes flakont (vagy 1kg-os kézisúlyzót), álljunk csípőszéles terpeszbe, térdünket enyhén hajlítsuk be, és törzsünkkel dőljünk előre, úgy, hogy párhuzamos legyen a talajjal. Karjaink a lábbal párhuzamosan lógnak.

 

A lapockánk összeszorításával, hátunk megfeszítésével emeljük karjainkat hátra, úgy, hogy törzsünk folytatása legyen. Pár mp-ig tartsuk meg, majd engedjük vissza kiindulóhelyzetbe.

3×10 (később végezhetünk 4 sorozatot, és emelhetjük az ismétlésszámot 15-re). (hátizom, tricepsz izom)

 

Álljunk széles terpeszállásba, térdünket enyhén hajlítsuk be, fogjunk meg egy gimnasztikai labdát, és tartsuk meg a törzsünk előtt. Emeljük fel a labdát a fejünk fölé, majd engedjük vissza (fontos, hogy a törzsünk végig mozdulatlan legyen). 3×8 (később végezhetünk 4 sorozatot, az ismétlések számát pedig 15-re emelhetjük) (hátizom, karizom)

Emeljük fel a labdát a fejünk fölé, majd engedjük vissza (fontos, hogy a törzsünk végig mozdulatlan legyen). 3×8 (később végezhetünk 4 sorozatot, az ismétlések számát pedig 15-re emelhetjük) (hátizom, karizom)

 

Hátunkkal feküdjünk rá egy gimnasztikai labdára, kezünket tegyük tarkóra.

Behúzott hassal emeljük meg fejünket, nyakunkat, vállunkat, és tartsuk meg pár mp-ig a helyzetet. (Ha nincs gimnasztikai labdánk, akkor hanyatt fekvésben, térdeket felhúzva, talppal a talajon is végezhetjük a gyakorlatot.) 3×10 (később emelhetjük a sorozatok számát 4-re, az ismétléseket pedig fokozatosan 20-25-re) (hasizom)

 

Ha tehetjük, menjünk sétálni a babával, mind a levegő, mind a kardiómozgás segíthet eredeti súlyúnk visszanyerésében.

 

Táplálkozás szoptatás alatt

• ne éhezzünk, együnk rendszeresen

(naponta ötször kisebb adagokat)

• együnk minél több friss gyümölcsöt, zöldséget, sovány húst és tejtermékeket

• kerüljük az olajban sült ételeket, a rántott húsokat, a tejszínes, majonézes ételeket, a csokoládét, a krémes süteményeket

• ha édességre vágyunk, keverjünk ki 10-15 dkg sovány túrót mézzel, fahéjjal, joghurttal, tegyünk bele mazsolát, vagy friss gyümölcsöt

• a fehér kenyerek, édes péksütemények helyett válasszuk a teljes kiőrlésű barna kenyereket

• ha valamit nagyon megkívánunk, (ami tiltott listán van), akkor együnk belőle, de csak kis adagot

• igyunk naponta 2-3 liter folyadékot, ha lehet ásványvizet

• kerüljük az alkohol-és koffeintartalmú italokat, mert csökkentik a tejtermelést

Ne legyünk türelmetlenek, hiszen a terhesség kilenc hónapig tart, és kb. ugyanennyi időre van szüksége a szervezetnek az eredeti állapot visszanyeréséhez.

Mind a sport, mind a táplálkozás terén fő a fokozatosság, sem a túl kemény edzés, sem a túl drasztikus diéta nem vezet hosszantartó eredményhez, és ne felejtsük, hogy kisbabánknak szüksége van ránk.

 

Vállszélességű terpeszállásban enyhén hajlítsuk be térdünket, törzsünkkel egyenes háttal dőljünk előre és támaszkodjunk meg egy gimnasztikai labdán (lehet széken is). Egyik karunkat emeljük meg 20-25 cm-re felfele, majd engedjük vissza, és ismételjük meg a másik karral is. 3×10 (később 4×15-20-at is végezhetünk) (hátizom)

Egyik karunkat emeljük meg 20-25 cm-re felfele, majd engedjük vissza, és ismételjük meg a másik karral is. 3×10 (később 4×15-20-at is végezhetünk) (hátizom)

 

Mészáros Réka

A1 Wellness Center szakmai igazgató