Az írott történelemben először agyagtáblákon maradt fenn az aloe. A feljegyzések említést tesznek egy sokoldalú „csodanövényről”, amelyet gyógyításra használnak. Az aloe egyiptomi festett vázákon is   látható, mivel a fáraók birodalmában az örök élet   szimbólumaként tisztelték.

 

Világszerte több mint 250 aloe faj ismert. Jellemzőjük az egyszerű vagy szétágazó tőkekocsány. Csöves virágzatát kalászban vagy fürtökben hozza, amelynek színei a zöldes-fehértől a sárgán át a narancsvörösig változnak. Két alfaj ismeretes: a zöld és a kék aloe. A növény mintegy 60-90 cm magasra nő, szétágazó, 40-50 cm hosszúságú, világoszöld szarutüskékkel ellátott levelei 6-10 cm szélesek. Csak néhány aloe faj rendelkezik gyógyító hatással. Aloe Vera – latin jelentése szerint: az igazi aloe – (más néven Aloe Barbadensis Miller) növény a legalkalmasabb és legelterjedtebb gyógyászati, kozmetikai felhasználásra. A liliomfélék családjába tartozik, meleg, trópusi területeken nő, és nem éli túl a fagyot.

Közeli rokona a liliom, a tulipán, a spárga és a hagyma. A levelek védőrétegét képező külső héj megszűri a levegőt és a vizet. E külső hártya alatt található az aloint tartalmazó cellulóz bőrszövet, és ezen belül – gyógyhatású tulajdonságai miatt – a növény legértékesebb részét képező gél. Az Aloe Vera gél tiszta, színtelen, lágy és keserű. Később félreértéseket okozott, mikor az aloe egy másik fő összetevőjét, az aloe gélt stabilizálták, és bevezették a piacra. Ez az Aloe Vera gél az ‘50-es években kezdett elismerést nyerni mint árucikk. A friss gél, mint a legtöbb természetes gyümölcs- vagy zöldségital a stabilizáció nélküli tárolás során elszíneződhet, megromolhat a mikroorganizmusokkal való szennyezettsége miatt.

 

Mire jó? Hogyan hat?

1. Tápláló és gyógyító tulajdonságai vannak. Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, aminosavakban és enzimekben. Több mint 200 hatóanyagot tartalmaz.


2.
 Az Aloe Vera négyszer gyorsabban hatol be a bőrbe, mint a víz.


3.
 Rendkívül gyors a felszívódása. Külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazható, és mindkét módon kifejti jótékony hatását.


4.
 Az Aloe Verának négy fő tulajdonsága van: gyulladáscsökkentő, gombaölő, antibiotikus és regeneráló.


5.
 Gátolja a fertőzéseket, fertőtlenít, csökkenti a gyulladásokat, megöli a baktériumokat, vírusokat és gombákat.


6.
 Behatol az emberi szövet legmélyebb rétegeibe, és képes oda hatóanyagait is eljuttatni.


7.
 Serkenti a sejtnövekedést. Gyorsítja és normalizálja az anyagcserét, regenerálja a bélbolyhokat, tisztítja a felszívó felület, ezzel tisztítja és méregteleníti a szervezetet.


8.
 Összetétele biztosítja az immun- és idegrendszer védelmét, erősítését.


9.
 Titka: összetevőinek kölcsönhatása. Az Aloe Verának szabályozó hatása van a szervezetre, segíti azt a stresszhez vagy bármilyen más nehéz helyzethez alkalmazkodni azzal, hogy szabályozza az immunrendszer funkcióit, kezeli a szervezet beteg részeit, szerveit. Csak akkor hat, amikor kell, és csak ott, ahol szükséges.


10.
 Az Aloe Verának mindenre kiterjedő, bonyolult, lassú és néha szinte észrevehetetlen hatása van, éppen ezért hívják „csendes gyógyítónak”.


Myreille