Kimeríthetetlen optimizmus, nagy vállalkozó kedv, bátorság, lelkesedés és bizakodás jellemzi a Kos jegy szülötteit. A Kos típusú embert fáradhatatlan úttörőnek tartják, akire jellemző a meleg, gondtalan nyitottság, mely gyakran idős korban is szimpatikus fiatalosságot kölcsönöz neki. Fellépése határozott, magabiztos, hangja erőteljes.

 

A Kos érzelmei

Zavartalan optimizmusa másokra is átragad, vitális életöröme a többi embernek is életkedvet ad. Különösebb erőlködés nélkül a figyelem középpontjába kerül közvetlenségével és azzal, hogy heves módon nyilvánítja ki érzelmeit. Rendkívül szenvedélyes emberek. A visszafogottság és szerénység nem jellemző rájuk, a legvadabb érzelmi kitörései is ugyanúgy múlnak el, mint ahogy jöttek. Cselekedeteiben spontán, időnként rámenős, közvetlen és nem aggályoskodó. Nagyon dinamikus, de mindent azonnal szeretne. Érdekli minden, ami új, izgalmas, vagy amiért meg kell küzdeni. Párkapcsolatában sokszor magához kaparintja a vezetést, gyorsan, határozottan dönt. Szeret kockáztatni, ez erotikus élményt szerez neki.

 

A Kos anyaszerepben jól tudja, hogyan kell összeegyeztetni saját és gyermekei érdekeit. Sokszor türelmetlen, de megérti gyermekei igényét és alkalmazkodik hozzájuk. Életrevalóságra, korai önállóságra neveli őket és elfogadja mozgásigényüket.

 

A Kos apaszerepben figyeli gyermeke első lépéseit, bíztatja, hogy próbáljon ki minden újdonságot. A gyermekének apaként is a haverja, beavatja dolgaiba, sportol, játszik velük. Ám ahogy gyermeke nem úgy viselkedik, ahogy azt ő szeretné, alábbhagy a lelkesedése, gyorsan elveszíti az érdeklődését.  

 

A Kos munkastílusa, vállalkozása, munkahelyi környezete, foglalkozása

Az üzleti tevékenység katalizátora

A Kos típusú emberrel ritkán fordul elő, hogy elég sokáig egy helyben bírjon ülni, főként, ha olyan száraz dolgokról van szó, mint például a pénzügyi szervezés. Semmi sem áll távolabb tőlük, mint a szürke eminenciás szerepe. A cselekvés a specialitása és nem az alapos tervezés. Ők az üzleti tevékenységek katalizátorai. Úttörők és újítók, szeretnek mindent a maguk egyéni módján csinálni.

Vállalkozásaikban olyan erős a győzni akarásuk, hogy képesek minden akadályt leküzdeni a siker érdekében. Minden ökölcsapás után feltápászkodik, leporolja magát, és teljes sebességgel robog tovább a gidres-gödrös úton.

Egyáltalán nem örül, ha valaki kioktatja üzleti kalandjaival kapcsolatban, és szinte felrobban, ha megkérdőjelezik elképzeléseit. Tűzön-vízen át teljesíti a rábízott feladatot, és egyszerűen nem tudja elviselni, ha valaki kételkedik képességeiben.

Akaratossága miatt ő az, aki fejjel megy a falnak

A Kos energiája gyors és tüzes. Szereti, ha a vállalatánál a szálak az ő kezében futnak össze. A jelen és a jövő érdekli őket. Gyűlölnek veszíteni, és annyira szívükre veszik a kudarcot, hogy bármit odaadnak egy jó vásár érdekében. A Kosok szívvel-lélekkel belevetik magukat egy feladatba, viszont akaratosságuk miatt gondolkodásuk sokszor merevnek tűnhet.

 

A Kos munkastílusa

A Kos típusú emberek dolga az úttörés. Szeretnek szabadúszóként dolgozni, így bizony előfordul, hogy irodájukban a kelleténél többször kell az iratokat rendszerezniük. Beleszólni persze senkinek nem ajánlott, hiszen rendkívül felingerli őket, ha valaki tanácsokat ad az üzlet megszervezésével és az ügyvezetéssel kapcsolatban. Általában terhes nekik a nagyvállalatok merev szabályait betartani, egy ideig szófogadók, még bólogatnak is, aztán úgyis a saját egyéni módjukon végzik a dolgukat.

Imádják, ha felajánlanak nekik egy olyan alapot, amire építhetnek. Tág térre van szükségük, melyen kalandokkal teli, és új csúcsokat érhetnek el. A Kosok rendkívül büszke és önérzetes emberek, parancsolásra termettek. Ha feletteseik megbecsülik és elfogadják őket, hosszútávon kiváló teljesítményt nyújtanak.

 

A Kos munkahelyi környezete

A Kosok gyakran szókimondók és agresszívek, így olyan munkalégkörre van szükségük, melyben érvényesülhet erős akaratuk és önállóságuk. Jól érezhetik magukat kisebb cégeknél, vagy független munkacsoportokban, lényeg, hogy belelátásuk legyen az ügymenetbe, és közvetlen összeköttetésben álljanak a vezetéssel. Szeretnek másokkal dolgozni, főleg más tűz- (Oroszlán, Nyilas) és levegőjegyekkel (Ikrek, Mérleg, Vízöntő), élvezik az üzleti életet. Szükségük van a változatosságra, kihívásra, bizonyítani akarják alkalmasságukat. Ha megadják nekik a tiszteletet, képesek bármi áron a legmagasabb elvárásokat is teljesíteni.

 

 

 

Legmegfelelőbb foglalkozások

A Kos jegy szülöttei nagyszabású egyéniségek. Szeretnék elnyerni minél több ember szimpátiáját, emiatt olyan foglalkozást választanak, amelyben a figyelem középpontjában lehetnek. A média jó választás. Éreznie kell, hogy a szakmai hozzáértésére van szükség. Nagy sikert érhet el, mint kiskereskedő. Itt olyan a közeg, ahol a KOS egyéniség virul.

A beruházási bankok is vonzzák, viszont a kereskedelmi bankok világát merevnek és bürokratikusnak találják.

Az orvoslás – elsősorban a sebészet – tipikus Kos-terület. Kézműves foglalkozása – tűzzel kapcsolatos – a fémfeldolgozás. Imádja a kockázatot, így sok Kos közül kerül ki autóversenyző, pilóta.

Kritikus helyzetben, ahol gyors, határozott tettre van szükség: katonaság, mentőszolgálat, tűzoltóság, rendőrség, mind–mind a Kos jegyű ember foglalkozása.

 

Egészség, sport

A Kos jegyű embereknek fontos, hogy állandó mozgásban legyenek. A sportban is, mint az élet más területein dinamikus, harcos, tele energiával. Ő az, aki ezt a sok energiát úgy adja ki, hogy kimegy a levegőre kilométereket futni, vagy éppen a bokszzsákot üti.

Ritkán megy el fitness terembe súlyt emelni, nem bír egy helyben maradni. A küzdősportokat nagyon élvezik, kihívás a számukra, bár a Kos hölgyek inkább aerobikoznak. Minden sportot teljes erőbedobással végeznek.

Hobbiként a gocartozást imádják, és természetesen a nagy dumapartik, nevetések a megszokott baráti társasággal együtt a legjobb kikapcsolódás számukra. A Kos jegyhez tartozó testrész a fej, arc, szemek, fül, száj, így ezek a részek az átlagosnál is érzékenyebbek lehetnek. Sok Kos jegyű ember fején sérülések, vágások találhatók hirtelen, robbanékony mozdulatai miatt.

Egészségügyi szempontból – uralkodó bolygója, a Mars miatt – ide tartoznak az epe, a vér hemoglobin-szintje, a férfi nemi szervek funkciói, és az akkut, lázas betegségek.

Ételek: a hagyományos ételeket kedvelik, az egzotikus ételek nem vonzzák.

 

A Kos uralkodó bolygója a Mars

Érdemes a Marsról szólni, hiszen a napjegy mellett ez az uralkodó bolygó az, amely bővebb kiegészítő információt ad az általános jellemzőkről.

A Mars az akaraterőt és a hódítási vágyat jelképezi. Szoros kapcsolatban van a vitalitással, valamint az energiával. Az egyenességet, határozottságot és a kockázat örömét is jelenti.

Jelzi az agressziót, szexuális energiát, ösztönöket, szenvedélyt. A Mars az a harci erő, amellyel az ember kiáll a saját dolgáért, amely segít neki győzni, megszerzi az igazságot, fölfelé tör. A marsikus erő célja a szexuális kielégülés. Problémája az erőszakosság, kiszámíthatatlanság és a türelmetlenség.

 

Szeretném hangsúlyozni, hogy a fenti analógiák általánosítások. Sok egyéb tényezőt is vizsgálnunk és kombinálnunk kell egymással ahhoz, hogy mindenki saját magáról valós képet kapjon. A jegyeken kívül házak, bolygók és fényszögeik értelmezése ad teljes képet.

 

Kardinális minőségű, tűz elemű, pozitív jegy. Uralkodó bolygója: Mars. Szerencseszíne: piros. Szerencseköve: gyémánt. Fa: tüskés növények. Virága: bogáncs.

 

Báthory Kata

asztrológus