Kardinális minőségű, levegő elemű, pozitív jegy. Uralkodó bolygó: Vénusz. Szerencseszíne: a kék és a rózsaszín árnyalatai. Szerencseköve: zafír. Fa: kőris, alma. Virág: harangvirág, rózsa. A Mérleg a harmónia jegye. A legfontosabb feladata ennek megvalósítása és megtartása.

 

A Mérleg érzelmei

 

Beletartozik a különböző formák harmonizálása a művészetekben, a dizájnban. Rendkívül fontos számára a harmónia, a barátság, a házasság és az emberi kapcsolatok harmóniája. Szereti élvezni az életet, örömet okozni a szépséggel, bájjal és a jó ízléssel.

Alkotóan dolgozik, stílusos, gondolkodása képszerű és harmonikus. Nyitott az újra, szeret kommunikálni. Természete kedves, könnyed, mindenhol szívesen látják és szeretik. Mindenkihez van egy kedves szava, és ő is szívesen, fogadja a bókokat. Akkor jó neki, ha másoknak is jó, mindig a másikra figyel, de ügyel saját szabadságára és függetlenségére is. Nagyon ért ahhoz, hogyan kösse össze a kellemest a hasznossal, így arra törekszik, hogy a munkája egyben a hobbija is legyen.

 

Szereti az állófogadásokat és a társasági összejöveteleket, ahol új kapcsolatokat alakíthat, és kellemesen cseveghet. Kedveli a kultúrát, a zenés esteket, színházakat. Meghitt és fesztelen vele az együttlét. Játékos érzékisége, bájos flörtölései és a közeledés-távolodás izgalma mindenkit levesz a lábáról. Ha a szerelemben probléma mutatkozik, diplomatikusan kikerüli az öszszetűzést, vagy inkább elvonul.

A Mérleg anyaként is a békességet tartja a legfontosabbnak, és egyszerűen kizár a környezetéből minden gondot. A családi feladatok mellett is ügyel arra, hogy férje vagy partnere számára kívánatos maradjon. Gyermekei számára nagy mozgásteret biztosít, teljesíti kéréseiket, kívánságaikat. A későbbi időszakban is megpróbál egyenrangú barátnőként viselkedni velük.

 

A Mérleg apaként főleg elméleti szinten kiváló. A gyakorlatban sok esetben nem sikerül megtartania tekintélyét. Nem szeret nemet mondani, így gyermekei a fejére nőhetnek. Inkább egy jó barát, aki odafigyel rájuk, meghallgatja gondjaikat, és teljesíti kéréseiket. Viszont a partnere is nagyon fontos számára, ezért sokat törődik vele is, és ébren tartja a vonzalmukat, igyekszik mindig színessé tenni a kapcsolatot.

 

A Mérleg munkastílusa, vállalkozása, munkahelyi környezete, foglalkozása

 

A Bikához hasonlóan uralkodó bolygója a Vénusz, a szépség, a művészetek és a harmónia istennője. De amíg a Bika a Vénusz anyagi megnyilvánulása, a Mérleg az energiák szellemi kifejezése. Rendkívül fejlett intellektusával a jólétet és az élvezeteket érvényesíti.

A Mérleg egy feladatnál minden lehetőséget átvizsgál, és hatékony módszereket dolgoz ki a legösszetettebb problémák megoldására is. Mivel mindent mérlegel, gyakran tűnik határozatlannak, de szinte tévedhetetlenül választja ki a jóléthez vezető legrövidebb utat. Meggyőző erejével, nyíltságával, közvetlenségével éri el azt, amit akar, nem pedig erőszakkal.

 

Vállalkozásaiban gyűlöli a feszültséget, a szoros határidőket, ezért nem érzi jól magát az üzleti élet elindításánál. Harmóniaigénye ütközik ezzel az agresszív és hangos stílussal.

 

A Mérleg munkastílusa

 

Gyakran megállás nélkül képes dolgozni, aztán hirtelen időre van szüksége, és nagyon sok pihenésre. A Mérlegnek vannak olyan periódusai, amikor úgy érzi, hogy napokig aludnia kell, ilyenkor alig csinál valamit. Csúcsteljesítmény eléréséhez ugyanannyi magányra, mint társas életre van szüksége. Csend és magány kell ahhoz, hogy terveket gondoljon ki, de ezt a magányt nem sokáig bírja, így szüksége van mások társaságára. Inkább hallgat, és magába szívja a hallott információkat. Munkájában fontos, hogy rend legyen, gyűlöli a hanyag munkát. Bár sokszor tűnik nyugtalannak, mindig átgondolja cselekedeteit, feladataiban fegyelmezett.  

 

Termékenyen és nagy kedvvel dolgozik, ha békén hagyják. A parancsoknak ellenszegül, de a végén mindig teljesíti az elvárásokat. Néha szeret halogatni, ilyenkor kicsit oldalba kell bökni, és máris továbbgördül. Ritkán vágyik nyilvánosságra, és kényelmetlenül érzi magát, ha valaki vagy valami túl feltűnő. A Mérlegnek született tehetsége van a koncentrálásra és az elmélyülésre.

 

A Mérleg munkahelyi környezete

 

Környezetét a stílusosság, egyszerűség és tisztaság jellemzi. Amíg lehetősége van elvonulni, csendben, békében lenni, addig állandóságot biztosít, és megnyugtatja környezetét. Mivel a legkisebb zűrzavar is mélyen megrázza, rendkívül ügyel arra, hogy kellemes legyen munkahelyi környezete. Irodája tele van tükörrel, így mindig ellenőrizheti, hogy milyen a megjelenése. Halk zene, friss virágok, növények díszítik munkahelyét. A falak gyakran halványkékre vannak festve, ez a szín nyugtatólag hat rájuk. Munkavégzés közben nem tűri el a hangos beszédet, zajt, ezek teljesen megőrjítik. Ha valaki belép egy Mérleg irodájába, mindig kellemesen érzi magát, és alig akar eljönni onnan.

 

Legmegfelelőbb foglalkozások

 

Cégvezetőként alkalmazottai nem is kívánhatnak kegyesebb és népszerűbb főnököt a Mérleg jegyű embernél. Nem vasököllel uralkodik, és mégis gyorsabban és pontosabban megoldja a problémákat, mint bárki más. Nem erőszakoskodik alkalmazottaival, de tisztességes szabályokat állít fel, amelyeket be kell tartaniuk. Minden probléma fontos számára, igyekszik ezeket elsimítani az üzleti ügyekben. Tiszteli mások érzékenységét, és gondosan megfontol minden kérdést. A harmónia megőrzése érdekében sokszor keményen kell fellépnie annak ellenére, hogy ezt a módszert nem szereti. A Mérleg elismeri mások kiválóságát, és nem vár senkitől vak engedelmességet. Beosztottként előléptetésre és rangra van szüksége ahhoz, hogy egy helyben maradjon. Ösztönösen a megfelelő társaságot választja ki magának, és szinte azonnal igazgatóvá választják.

 

Mivel a Mérleg levegős jegy, inkább az elképzelések fűtik, nem a kézzelfogható dolgok. Elsősorban a divat, tervezés, ékszerek, zene és a szépítőszerek világa vonzza őket. Itt lehetősége nyílik arra, hogy a termékbe egy művészi szemléletet foglaljon. Sok Mérleg választja azonban a tanácsadást, jogi- és tőzsdeügyeket. Nagyon jó elemző-és kereskedelmi érzéke miatt sikereket érhet el mint üzletkötő. A Mérleg egyesít és harmonizál, a befektetési bankok világában is otthon lehet. A lényeg, hogy olyan helyen dolgozzon, ahol nincs sem por, sem izzadság, ezt a világ minden pénzéért sem viselné el. Gyakori foglalkozási területei még a szociális gondozás, politika, szórakoztatóipar, és az élelmiszerszállítás.

 

Egészség, sport

 

Nagyon fontos egy Mérleg számára, hogy a test és a lélek összhangban legyen, ezért igyekszik is mindent megtenni. Az ő sportjuk leginkább kirándulás a szabadban, ha esik, ha fúj. A lehetőségeihez képest mindig a levegőn edz, legyen szó kocogásról vagy biciklizésről. Természetesen a jóga nem maradhat ki egy napjából, sőt ezt tekinti a csúcspontnak. Egy Mérleg jegynél ne gondoljunk durva, keményebb sportra, az nem az ő világa. Szabad idejében sok Mérleg jegyű ember fest, táncol, vagy éppen zenét ír.

 

A Mérleg jegyhez tartozó testrész a vese, a hólyag, a méh, a deréktáji lumbális csigolyák. Egészségügyi szempontból uralkodó bolygója, a Vénusz miatt ide tartozik a vese, vénák, mirigyek, belső nemi szervek, így ezek a szervek érzékenyebbek lehetnek.

Ételei a gabonafélék, szinte minden gyümölcs, fűszerek.

 

A Mérleg uralkodó bolygója a Vénusz

 

Érdemes a Vénuszról szólni, hiszen a napjegy mellett az uralkodó bolygó az, amely bővebb információt ad az általános jellemzőkről. A Vénusz a szeretetet, a szerelmet, a harmóniát, az adás-kapás készségét, a csábítást és az erotikát jelöli. Jelenti még a vágyakozást, művészi tehetséget és az élvezeteket is. Harmóniát, békét és kiegyenlítődést akar. Szereti, ha kényeztetik, becézik, kívánják. Türelmes, megértő, jóindulatú, kedves, barátságos. Jó az ízlése, érzéki, célja a kapcsolatok ápolása. Imádja a szerelmet és az erotikát.

 

Problémája lehet, hogy túlértékeli a külsőségeket, könnyen elcsábítható. Gyakran gátlástalan, féltékeny, birtokló, és mindig csak a szórakozást keresi.

Egészségügyi vonatkozásaiban ide tartozik a nyálkahártya, a vénák, a vesék, a belső nemi szervek.

 

Hangsúlyozom, hogy a fenti analógiák általánosítások. Sok egyéb tényezőt is meg kell vizsgálnunk, és kombinálnunk kell egymással, hogy mindenki saját magáról valós képet kapjon. A jegyeken kívül házak, bolygók és fényszögeik értelmezése ad teljes képet.

 

Báthory Kata