Az orvosok és a pszichológusok régóta tudják, hogy a kutya több mint hűséges barát.   Régi tapasztalat, hogy a kutyások egészségi állapota és kondíciója sokkal jobb, mint a kutya nélkülieké. Műszeres vizsgálatok eredményei bizonyították, hogy a kutya simogatása képes lehet jelentős mértékben csökkenteni a magas vérnyomást.

 

Így segít kivédeni a szívinfarktus veszélyét is; az időseknél vagy a magányosoknál egy négylábú társ elűzi a depressziót. Aki kutyát tart maga mellett, igen nagy valószínűséggel hosszabb ideig él, mint azok, akik lemondanak a kutyus társaságáról. Mivel a kutyatartás aktivizálja a gazdit, a kutyások erősebb immunrendszerrel rendelkeznek, mint azok, akik lemondanak a kutyatartás örömeiről.

 

A „strapabíróbb” immunrendszer mellett akadnak kedvező mentális hatások is: a kutya és az ember közötti bensőséges kapcsolat önmagában is feszültségoldó és stresszcsökkentő hatású. Mindezek hosszú távon jótékonyan hatnak a gazda egészségére.

A kutyahoroszkóp segítségével pedig kikeresheti a különböző kutyafajták közül azt az egyet, amely a legjobban illik Önhöz.   

 

Kos (03. 21-04. 20.) Tény és való, hogy a spicc az utóbbi időben „kiment a divatból”, ám ez a Kosokat egyáltalán nem zavarja. A mindenféle méretben előforduló spicc hűséges, büszke, ragaszkodik a házhoz, rendkívül megbízható őrkutya, megbízhatóan jelez mindent, ami engedély nélkül közeledik a területükhöz, kétség esetén pedig habozás nélkül akár oda is kapnak. Bár a spicc kedveli a hosszú sétákat, az imádott gazdi kedvéért képes lesz mozgásigényét a minimálisra korlátozni, ezért remek társaságot nyújt idősebb embereknek, akik már nem szívesen vállalkoznak kimerítő gyalogtúrákra. A békés szomszédi viszony érdekében ajánlatos leszoktatni jellegzetes ugatósságáról. A makacsság és türelmetlenség a kutyusra és gazdájára egyaránt jellemző.

 

Bika (04. 21-05. 20.) A kissé makacs, akaratos és furfangos tacskó a népszerűségi skálán igen előkelő helyezést ér el, ezért aztán a Bika jegy szülötteinek körében, akik makacsságból maguk is diplomamunkát írhatnának, megvan a maga töretlenül hűséges tábora. Ennek ellenére ez a keményfejű kis jószág lágyszívű gazdiknak nem igazán ajánlható: bőven akad rá példa, hogy egy rosszul nevelt tacskó, amely falkavezérré küzdötte fel magát, egyszerűen nem fogad szót, és minden vitás esetben (fotel, kanapé elfoglalása vagy elemózsia felbukkanása) határozottan érvényesíti jogait. Bosszantó szokásainak jelentős része dominanciazavarokhoz kapcsolódik, vagyis ahhoz, ha a gazdi nem falkavezérként viselkedik.

 

Ikrek (05. 21-06. 21.) A collie-k nemcsak feltűnően intelligensek, hanem sok ember szemében a világ legmutatósabb kutyái. Ezenkívül sokakban a skót juhászról a szinte emberfeletti módon gondoskodó és áldozatkész gyermekbarát képe él, mely elképzelésnek minden bizonnyal a rengeteg Lassie-történet az alapja. Mivel túlságosan is független lény, nem várhatjuk el tőle, hogy tökéletes bébicsősz legyen. Igen jó társa lehet a vidám és toleráns természetű Ikreknek, hiszen szeret játszani, és szívesen kíséri el gazdáját hosszú sétákra. Ám az is könnyen megeshet, hogy egyszerűen kimarad éjszakára, ha egy csinos szuka felébresztette benne a szexuális ösztönt. Mivel a skót juhász csak egyetlenegy emberhez kötődik, tipikus egygazdás kutyaként szokták őt jellemezni. Tény, hogy a collie mindig a gazdája közelében marad.

 

 

Rák (06. 22-07. 22.) A spániel ma már nem tartozik a legtrendibb kutyafajták közé, de a családszerető Rákoknál remekül beválhat családi kutyaként. Mivel a spániel vadászösztöne genetikailag kódolt tulajdonság, ez a kutya nem otthonülő, szobában gubbasztó gazdának való, még akkor sem, ha gyakran meglepően könnyen alkalmazkodik a család igényeihez. Hasznos tudni, hogy nemcsak a Rák jegyében született ember hajlamos a falánkságra, hanem a spánielek között is meglehetősen sok a haspók. Ajánlatos tehát gondosan ügyelni a kutyus testsúlyára és alakjára, hogy ily módon megelőzhesse a későbbi egészségi problémákat.

 

Oroszlán (07. 23-08. 23.) Mivel az Oroszlánok szeretik a feltűnést, s imádják, ha minden szem rájuk szegeződik, az arisztokratikus megjelenésű afgán agár remek választás számukra. Nem árt tudni, hogy ez a kutyaszépség időnként képes még a gazdi ragyogását is elhomályosítani. Mind az Oroszlán jegy szülöttének, mind az afgán agárnak jellemző adottsága az idegenekkel szemben tanúsított önérzet és az ugyanolyan nagyfokú megközelíthetetlenség. Más fajtársakkal szemben az afgán nem kifejezetten barátságos, házon belül viszont igen kellemes társ. Jelzi ugyan az idegeneket, de ugatásával nem veri fel a környék lakóit. Vásárlás előtt ajánlatos figyelembe venni, hogy szőrzete gondos ápolást, rendszeres kozmetikai kezelést igényel.  

 

Szűz (08. 24-09. 23.) A yorkshire terrier szőre finom, selymes, gondos ápolást igényel, de éppen ez az aprócska lény képes felébreszteni a Szüzek legmélyebb védelmező és gondoskodó ösztöneit. Sok yorkie-ban még mindig ott bujkál az igazi terrier: elevenek, tolakodóak, hajlamosak a nagyzási hóbortra, éberek és sokkal erősebbnek tartják magukat, mint amilyenek valójában. Ha egy Szűznek stresszes élete van, ami kimeríti, tartson yorkie-t, hiszen ez a fajta önmagában is remek stresszoldó. Csökkenti a vérnyomást, s mivel állandóan nyüzsög, két nevetés között a gazdi rá fog morogni, ami sokkal kedvezőbb, mint ha egy igazi Szűz a családjára vagy főnökére morogna. Hasznos tudni, hogy a yorkie-k harapósak és szeretnek ugatni, ezért megfelelő nevelési módszerekkel idejében közbe kell lépni.  

 

Mérleg (09. 24-10. 23.) A golden retriever barátságos, megbízható, a stressznek ellenálló kísérő kutya, amely kitűnően alkalmas arra, hogy a békeszerető Mérlegek négylábú társa legyen. Többnyire könnyen nevelhető, vidám természetű családi kutya, amely többek között vadászkutyaként, mentőkutyaként, kábítószer-kereső kutyaként vagy vakvezetőként is beválik. A gyerekek iránt jóindulatú, önfeledten hancúrozik velük, és általában más kutyákkal is remekül kijön. A golden retriever imádja a vizet, egyetlen alkalmat sem hagy ki, ha kisebb-nagyobb fürdőt vehet.

A gazdinak ennek megfelelően nem szabad túlzottan tisztaságmániásnak lennie, mivel a kutyus által a lakásba behozott piszok mennyisége igen jelentős lehet.

 

Skorpió (10. 24-11. 22.) A west highland terrier, népszerűbb nevén a westie meglehetősen önfejű, akaratos, emellett rendkívül hűséges kutyus. És éppen a hűsége teszi őt vonzóvá sok Skorpió számára. A Skorpiók ugyanis a hűséget többre értékelik, mint a vasfegyelmet. A westie még a legkisebb lakásban is elfér, nagyra becsüli a családi életet, de kutyavásárláskor a gazdinak azt a tényt is számításba kell vennie, hogy kis kedvencét kéthavonként trimmeltetni kell. Trimmelésen a durva szőrű kutyák szőrzetének nyírását értjük. Mivel a trimmelés szaktevékenységnek számít, mindenképpen érdemes kutyafodrászra bízni, akinek van tapasztalata ezzel a fajtával.

 

Nyilas (11. 23-12. 21.) Sokak számára az uszkár a legintelligensebb kutya. A közepes és nagy termetű uszkártípusok egyedei sportos, mozgékony, vidám kutyák, akik az agressziót hírből sem ismerik – jól illenek a Nyilas jegy képviselőihez, akik szeretnek egy kicsit felvágni. A törpeuszkárok nem igazán illenek bele egy nagyobb család mozgalmas életébe, mivel meglehetősen félénkek. Nem árt tudni, hogy az uszkár minden csínytevésre kapható, és majdnem minden szabadidős tevékenységben részt kíván venni. Sajnos, a harsány csaholásra is hajlamos, és éppen ez az, amit jól végig kell gondolni, ha a gazdi lakásban kívánja őt tartani.      

 

Bak (12. 22-01. 20.) Mivel a Bak jegyében születettek számára a hűség, a csúcsteljesítmény, a megbízhatóság és megvesztegethetetlenség alapfeltételnek számít, a német juhász hihetetlen népszerűségre tett szert e jegy szülötteinél. A német juhászkutya felhasználható hegyi mentésre, személyvédelemre, nyomkövetésre éppúgy, mint házőrzésre. Jól beválik a vakvezető munkában is. Az időjárás viszontagságait könnyen elviseli, de idegenekkel szemben bizalmatlan. Nem árt tudni, hogy ez a komoly ambíciókkal rendelkező lény alulfoglalkoztatás esetén valóságos átokká válhat, sőt még környezetére is veszélyes lehet. Mindenképpen bűnnek számít egy német juhászkutyát egész nap ketrecben tartani, és csak hetente egyszer vagy kétszer alaposan megfuttatni. Jó kezekben viszont aranyat ér a tevékenysége.

 

Vízöntő (01. 21-02. 19.) A bobtail (óangol juhászkutya) legalább úgy szereti a szabadságot, mint a Vízöntő. Ami a küllemét illeti, olyan, mint egy plüsskutya, és úgy is viselkedik. Mivel csak kölyökként szeret tombolni és rohangálni, ideális családi kutya válik belőle. A bobtail jóindulatú, gyerekszerető lény, de mivel időnként hajlamos a dominanciára, kiképzésre kevésbé alkalmas, mint némelyik engedelmes munkakutya.

 

Közismert tény, hogy a Vízöntők utálják a rutint, ennek következtében csak kevesen alkalmasak arra, hogy minden egyes sétáltatás után eltávolítsák a növénymaradványokat a kutyus bundájából. Ám aki bobtailt választ társául, annak tudomásul kell vennie, hogy a mindennapos fésülés vagy kefélés mindenképpen kötelező, ellenkező esetben a szőr filcesedik, így aztán nem lehet kibontani. Kedves Vízöntő, gondoljon erre is, mielőtt rendkívül dús szőrzetű bobtailt választana.  

 

Halak (02. 20-03. 20.) A Halak jegyében született ember rendkívül szelíd, irgalmas szamaritánus beállítottságú. Az érzékeny belső radarokkal rendelkező Halak típus jól megérti magát a rottweilerrel, amely hozzá hasonlóan lelkes emberbarát, és odaadó hűséggel ragaszkodik hozzá. Mint őrző-védő kutya kiválóan alkalmas a legkülönfélébb munkafeladatokra, romok, omladékok alóli mentésre, de városi tartása is viszonylag könnyű, kellemes. Mivel kötekedő hajlama okozhat némi gondot, elengedhetetlen számára a stabil alapnevelés vagy az engedelmességi tanfolyam. A jól nevelt, családjába harmonikusan beilleszkedett rottweiler viszont eszményi kutya, amely rendíthetetlenül kitart az övéi mellett.

 

Papp Gréti