Ha azt mondom természetjárás, legtöbbször túrabotos emberek csoportja jelenik meg szemünk előtt, egy sűrű erdő közepén. Ez is egy szelete e sokrétű, egészséget, fizikai állapotot karbantartó, évszázados mozgáskultúrának, de ennél jóval többről van szó.

 

Hazánk tájainak megismerését segítik elő a jelvényszerző túramozgalmak. A legismertebb az Országos Kéktúra, mely 1100 km-es vándorlás után hazánk legészakibb településén, Hollóházán ér véget. (A végponton a szövetség gyönyörű emlékművet avatott 2001-ben). A Zemplén egyedülálló romantikáját a 60 km-es Rákóczi-túra során élvezheti a túrázó.

Az MTB-sek egyre növekvő csapata a Bükk és az Aggteleki-hegység több 100 km-es jelzett úthálózatán tekerhet. Aki szeretné a megyét bejárni, az a megyei szövetség jelvényszerző füzete alapján bringázhat mintegy 450 km-t.

A vízitúrázásra a megye adottságai kiválóak. A forgalmasabb helyeken hajókölcsönzők működnek, de a szövetség több tagszervezete is rendelkezik hajókkal. Évente több vízitúrát szervezünk, így április végén a Bodrog ártéren, majd a Hernádon. Nyáron Tisza túrák, majd a Sajó túra következik.

A szövetség, a szervezés, irányítás mellett karban tartja a megye mintegy 1500 km-es jelzett túraút-hálózatát, javítja a hegyeinkről megjelenő turistatérképeket, hogy mindenki biztonsággal túrázhasson hazánknak ebben a gyönyörű szegletében.

Rakaczky István

a BAZMegyei Természetjárók Szövetségének elnöke

Szeptemberi programok

7-én: Bükk Kupa tájékozódási csapatverseny Jávorkút központtal.

8-án: Hernád vízitúra hernádszurdoki rajttal.

14-én: Zemplén Kupa tájékozódási verseny Makkoshotyka központtal.

15-én: Tiszagátak gyalogos és kerékpáros teljesítménytúra Tiszaújváros központtal.

21-én: Bükk 50 teljesítménytúra a LÁEV garadnai végállomásától indul.

22-én: a Kossuth év alkalmából családi kerekezést szervezünk Szerencs-Monok központtal.

28-án: nemzetközi gyalogos és kerékpáros Tompa Mihály emléktúra.