Gyermekkoromtól kezdve nagyon változóan alakult a súlyom: 8-9 éves koromig nagyon vékony voltam, utána a duci korszak következett, majd a középiskolás években ismét lefogytam, aztán családot alapítottunk, s a családdal együtt a kilók is gyarapodtak.

Névjegy

Szíjgyártó Gabriella (29)

Gyermekei: Gabcsi (11), Fanni (6 ), Virág (4 )

Testmagasság: 168 cm

Korábbi súly: 89 kg

Jelenlegi súly: 65 kg

Igyekeztem nem mutatni, de belülről nagyon zavart, hogy mennyi felesleg van rajtam. Mindig vidám, mosolygós voltam, mindenki így ismert meg, így szerettek, ezért a súlyom okozta gondoknak sohasem engedtem, nem akartam, hogy szomorúnak lássanak emiatt. Ez az én belső fájdalmam volt, nem beszéltem róla. Tükörbe csak nagyon ritkán néztem, akkor is vigyáztam, nehogy véletlenül egész alakosba.

Életem túlsúlyos időszakaiban természetesen mindig azon voltam, hogy lefogyjak, de úgy érzem, csak felnőttként értem meg az igazi változtatásra, 100%-ig elöntött az akaraterő. Teljesen a kitűzött cél szolgálatába állítottam a testemet és a gondolataimat. Nem halogattam, hogy megvárom a hétfőt, az elsejét, a januárt…, a tettek mezejére léptem.

1. lépés – esti torna

Először is meglátogattam a legközelebbi edzőtermet. Hamarosan minden hétköznap estémet mozgással töltöttem, boksz-aerobik és alakformáló órákon vettem részt. Eleinte nehezen ment, de nem adtam fel, így a kezdeti 20 percből nemsokára 40 percet tudtam végigcsinálni az órából. Ez a fokozatosan növekvő sikerélmény vitt egyre előre, addig, amíg már képes voltam végigcsinálni egy teljes órát. Az utána következő kellemes érzés mindenért kárpótolt. Boldog voltam, hogy minden egyes teljesített órával egyre közelebb kerültem ahhoz, hogy elégedettnek lássam magam.

2. lépés – reggeli előtt

Hamarosan már nemcsak az esti edzéseket küzdöttem végig (!), hanem azt is igényeltem, hogy a reggeleimet is mozgással indítsam. Ezért minden reggel korábban keltem és fél-egy órát tekertem a szobabiciklin. Nem emlékszem arra, hogy valamikor is úgy ébredtem volna, hogy most nincs kedvem, és inkább kihagyom. Tudtam, hogy ezt nem tehetem meg, mert akkor máskor is megengedem majd magamnak, ezért egy kihagyás sem fér bele a lustaság miatt! Ekkor már érkeztek pozitív visszajelzések és ezek folyamatosan vittek előre és erősítettek elhatározásomban.

3. lépés – már hétvégén is!

Meglepődve és jóleső érzéssel tapasztaltam, hogy hiányzik a mozgás hétvégén is, ezért tévénézés közben kb. 1 óráig végeztem azokat a gyakorlatokat, amelyeket hét közben szoktunk az órákon.

4. lépés – az én konyhám

Új receptem:

mozgás + reformkonyha = még több elismerés!

Nem akartam, hogy az a rengeteg idő és energia, amit a mozgásba fektettem, kárba vesszen a nem megfelelő táplálkozás miatt. Ezért étrendemből teljesen elhagytam a kenyér- és tésztaféléket, édességeket és ezt a mai napig igyekszem is tartani. Szerencsére a szervezetem már csak ritkán kívánja meg ezeket az ételeket, ilyenkor azonban nem vonom meg tőle.   Mértékkel eszem egy kis csokit, vagy egy szelet tortát. Ez sosem főétkezésnek, vagy dőzsölésnek számít, hanem egy kis jutalomfalatnak, amit néha megengedhetek magamnak a sok mozgás mellett. Segít, hogy ne menjen el a kedvem a folytatástól. Én inkább nyers zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztok, a gyermekeimnek pedig igyekszem egészséges alapanyagokból főzni. Például a gyümölcslevest liszt helyett joghurttal sűrítem, a húst pedig a hagyományos liszt-tojás-zsemlemorzsa helyett tojásba és szezámmagba forgatom.

5. lépés – méregtelenítés

Egy könyv hatására méregtelenítettem is. Heti 1 nap böjtöléstől fokozatosan jutottam el heti 3, majd fél év alatt – orvosi ellenőrzés mellett végzett – kéthetes böjthöz. Hihetelen hatással volt a szervezetemre, mintha kicseréltek volna. Jobban aludtam, szebb lett a bőröm és kitűnően teljesítettem a vizsgáimat is.

6. lépés – hatok másokra

Az én legális doppingeszközeim: a visszajelzések és dicséretek

A legnagyobb segítséget az edzőktől és az órákon résztvevő vendégektől kapott visszajelzések jelentették. Akik már rég láttak, összecsapták a kezüket, alig ismertek rám és a meglepődéstől sugárzó arccal gratuláltak. Ilyenkor mindig mérhetetlen boldogság töltött-tölt el. Úgy érzem, nem tudom kifejezni amit érzek. Új embernek érzem magam és új értelmet nyert minden szituáció, helyzet az életemben: egy “másik Gabi”strandolt a tavalyi nyáron és egy másik Gabi vásárol több számmal kisebb ruhát magának.

Anyukám követte is példámat a mozgás terén, ma már ő is esténként fél órát biciklizik és sokkal jobban érzi magát azóta.

És amit még a mai napig alig hiszek el: már nemcsak vendégként veszek részt az órákon, hanem, miután egyik edzőm kisbabát várt, helyettesítettem az óráin. Rengeteg könyvet elolvastam a témában, tanácsokat adtam, bíztattam az órákon résztvevőket. Azelőtt soha nem gondoltam volna, hogy így ki merek állni emberek elé, s mások az én példámból fognak majd tanulni.

7. lépés – búcsú a rosszaságoktól  

Korábban előfordult, hogy megvettem egy kisebb ruhát, azért, mert a rám való méretűeket nem találtam annyira csinosnak és ezzel ösztönöztem magam arra, hogy el kell érnem az a súlyt, amivel ezeket fel tudom venni. Most már bátran válogathatok a kisebb méretek között, sokkal nőiesebben, csinosabban öltözöm, mint korábban.

7. lépés +  

Mostanában otthon edzek, heti 4-szer másfél – két órát. Nagyon jól érzem magam így is, de még nincs vége az átalakulásnak. Szeretnék még egy kicsit fogyni, izmosodni, és ez így is lesz, mert hét lépésben bebizonyítottam magamnak, hogy akaraterővel és kitartással képes vagyok rá! Átléptem a saját árnyékom.

Bódogh Edina