Az őszi hónapokban megsokasodnak a náthás megbetegedések, torokfájások, és megjelenhet az influenzais. Ezek a betegségek elindítják az óvodai, iskolai hiányzásokat, a felnőtteknél pedig megnőnek a táppénzes időszakok, vagy a „lábon kihordott” felsőlégúti betegségek  baktériumai tovább fertőzik a munkahelyükön lévőket is.

 

Ezért ezeket a „banális” betegségeket igyekszünk elkerülni, megelőzni, ha mégis megbetegszünk, akkor pedig gyors és szövődménymentes gyógyulást szeretnénk elérni. Igen alkalmas módszer mind a megelőzésre, mind a gyógyításra a sze­líd homeopátiás módszer, mellyel a szervezet immunrendszerét erősítjük fel mellékhatások nélkül.

 

Hogyan hat a homeopátia?

Csak természetes alapanyagokból, nagy hígítással, potenciálással készítik a gyógyszereket, melyek a szervezet öngyógyító mechanizmusát erősítik fel ott, ahol a gyenge pontja van.

A légúti betegségek cseppfertőzéssel terjednek, nagy részük vírusos eredetű. Később, ha a betegség kapcsán gyen­gül a szevezet immunrendszere, akkor felülfertőződéssel válik a kór bakteriális­sá. Így az egyszerű náthás tünetekből súlyosabb betegségek, például torok-, légcső-, esetleg tüdőgyulladás vagy fül-, arcüreggyulladás is kialakulhat. Az Oscillococcinum kítűnően alkalmaz­ható vírusos eredetű náthás betegsé­geknél, influenzánál.

 

Mind megelőzésre, mind – kialakult tüneteknél – gyógyításra is javasolható. Az Oscillococcinum nem a vírust öli meg, hanem a szevezet megfelelő sejtjeit mozgósítja a bekerült vírus hatástalanítására. Ezért függetlenül attól, hogy az influenza vagy a nátha melyik típusú vírusa fertőz éppen, tud gyógyulást elérni! Nagy előnye, hogy bárki szedheti, váran­dós kismamák, kisgyermekek, de idős, legyengült immunrendszerű egyének is, szemben az influenza elleni védőoltással, melyet nem mindenki kaphat meg.

Az Oscillococcinum másik előnye, hogy rögtön hat, ezért a betegség lap­pangási ideje alatt is beadható. Ha a tünetek már elindultak, akkor terápiásan három napon át: első nap nyolc óránként egy fiolányi mennyiséget, második nap tizenkét óránként egy fiolát, harmadik nap már csak egyszer egy tubusnyi mennyiséget érdemes beszedni.

Orvosi vizsgálatok igazolták, hogy igen hamar csökkenti például a náthás tüne­teket, az ezzel járó rossz közérzetet és az izomösszetörtség érzetét.

 

A nátha kezelése

Ha a náthás panaszok jelentik a fő tüne­teket, más homeopátiás szerekkel érde­mes kiegészíteni a kezelést. A Coryzalia tablettát a tüsszögéssel, orrfolyással járó panaszokra fejlesztették ki. Mivel a homeopátiás szerekkel nem a kórokozó­ra hatunk, hanem az immunrendszerre, így csökkentjük a tüneteket, ezért a tüneti szereket mindig a fellépő tünetek jellemzői alapján választjuk ki (általában 3-4×5 golyócska bevétele, elszopoga­tása hoz eredményt). Egykomponensű (monokomponensű) gyógyszereket is adhatunk, a tünetek megfigyelése szük­séges hozzá. Ha például sok tüsszögés, bő, vizes orrfolyás kínozza a beteget, akkor az Allium cepa és a Sabadilla officinarum javasolható.

 

A gyulladásos tünetekre, hőemelkedésre, lázra, az ezzel járó levertségre, szomjúságra, fejfájásra az Atropa Belladonna adható legy­gyakrabban. Lázas, orrdugulásos eset­ben, ha a beteg kevés folyadékot iszik, az Apis mellifica nevű gyógyszerre szorul. Ha az orra tele van a betegnek, szörtyög, de keveset tud kifújni, akkor a Sambucus nigra segít megszüntet­ni az orrdugulást és a náthás váladék termelődést. Gyakran azonban az orrfo­lyás sűrűbb, zöldes-sárgássá, nyúlóssá válik, ekkor a Kalium-bichromicumra van szükség. Zavaró tünet lehet az éjje­li orrdugulás, reggel azonban sárgás, sűrűbb váladék jelenik meg, ilyenkor a Pulsatilla pratensis segít. Ha a nátha mellett megjelenik a torokfájdalom, meg­nagyobbodott, fájó nyaki nyirokcsomók észlelhetők, akkor Mercurius solubilist is kell kapnia a betegnek. Torokgyulladás tüneteinél érdemes hamar elkezdeni a Homeogéne 9 tabletta szedését.

 

A jól megválasztott szerek hamar csök­kentik a tüneteket, fájdalmakat, rossz közérzetet, sokszor a beteg úgy érzi, mintha elfújták volna a tüneteit. Az egyénre jellemző betegségek gya­kori kialakulását, az ismétlődő megbe­tegedéseket a homeopátiás alkati szerrel lehet megelőzni, ritkítani. Nagy jelentősége lehet ennek a közösségbe járó gyermekeknél és felnőtteknél egy­aránt, hiszen az őszi-téli náthás-köhögős időszakot akár egyetlen betegség nélkül is átvészelhetjük. Az alkati szer kiválasz­tása orvosi feladat, szakértelmet és időt igényel.

 

A homeopátiás kezeléssel és a megfelelő vitamin, ásványi anyagok bevitelével, valamint a megfelelő moz­gással is erősítjük szervezetünket, növelhetjük stressztűrő képessége­inket és könnyebbé válik az egészsé­ges életmód kialakítása.

 

Dr. Zarándi Ildikó