A mell önvizsgálata minden nő számára rutinná kell, hogy váljon. Havonta tíz perc odafigyeléssel önmagunk is ellenőrizhetjük testünk változásait. Legalkalmasabb időpont erre a menstruációs ciklus kezdetétől számított hetedik nap. Végezhetjük pusztán tapintással is, de kesztyű segítségével jobban érezhető minden elváltozás.

 

Megtekintés

 

1. Álljunk tükör elé és emeljük fel mindkét karunkat. Forogjunk jobbra majd balra. Ellenőrizzük, hogy melleink szimmetrikusak-e.

 

2. Tegyük mindkét kezünket a csípőnkre, és ellenőrizzük, hogy a mellek színe, mérete, formája normális-e.

 

3. Engedjük le a karjainkat és ellenőrizzük, hogy van-e bármilyen szokatlan elődomborodás a melleken. Figyeljük meg, hogy a bőrön vagy a mellbimbókon vannak-e behúzódások, esetleg gyulladásos vagy ekcémás bőrelváltozások.

 

Tapintás

 

4. A mell áttapintásához húzzuk fel a mellvizsgáló kesztyűt összezárt ujjakkal. A tapintást a középső három ujjunkkal végezzük egyenletes nyomóerőt kifejtve.

 

5. Üljünk le egy székre. A jobb kezünket tegyük a fejünk mögé, a bal kezünket helyezzük a jobb mellünkre. A mell belső oldaláról indulva, az óramutató járásával megegyező irányban haladva tapintsuk át a jobb mellett, minden részét érintve.

 

6. A vizsgálat végén tapintsuk át a jobb hónaljat is.     

Cseréljük fel a kezeket, és az előbbieknek megfelelően vizsgáljuk át alaposan a bal mellet és hónaljat is.

 

Feküdjünk le kényelmesen és helyezzünk párnát a jobb vállunk alá. Helyezzük jobb kezünket a fejünk alá, bal kezünket pedig a jobb mellre. Ebben a helyzetben is vizsgáljuk át alaposan a mellünket, a belső oldalról indulva az óramutató járásával megegyező irányban.

A párnát helyezzük át a bal vállunk alá. A kezeket megcserélve tapintsuk át a ball mellet és hónaljat is.

 

7. Fordítsunk figyelmet a nyirokmirigyek áttapintására is.

 

8. Vegyük le a mellvizsgáló kesztyűt. A hüvelyk- és mutatóujjakkal nyomjuk meg a jobb, majd a bal mellbimbót. Ellenőrizzük, hogy nem ürül-e belőle váladék.

 

Emlékeztető

• A legtöbb elváltozás a mellben jóindulatú

• Bármilyen eltérést észlelünk, azonnal forduljunk szakorvoshoz, további kivizsgálás céljából

• A pontos diagnózis felállítása elengedhetetlen, ha szükséges a kezelést meg kell kezdeni.