Fokozottan nő a mozgás iránti vágy nyáron, de   ahogy megkezdődik a szeptemberi hajtás, alábbhagy a lelkesedés. Még mielőtt visszarázódnál a hétköznapokba, 10 jó gondolattal aktivizálunk! Nem csak az edzés alatt lesz gyorsabb az anyagcseréd, az edzés után egy-két órán keresztül folytatódik a zsírégetés!

 

Teniszjátékosoknál megfigyelték, hogy a szerváló karjukban 30%-kal sűrűbb a csontjuk, mint a másikban. Rendszeres mozgással több mint 10% csontszövetet építhetsz magadnak! Az ülő életmóddal magyarázzák a diabéteszesek számának gyors növekedését.

 

1. Az idő lassabban jár el feletted

Ma már a tudomány is elismeri, hogy az aktív, sportos élet lelassítja az idő kerekét. Csupán heti háromszor félórás edzés elegendő lehet ahhoz, hogy éveket letagadhass a korodból.

 

2. Javítja a memóriát

A séta az agy mentális feladatok elvégzéséért felelős féltekéjére hat, azaz az

•emlékezést,

•a tervezési funkciókat fokozza, vagyis pontosan arra jó, amire a nyári könnyed napok után szükséged van, amikor fejest ugrasz a hajtásba.

Az aerobik, csakúgy, mint a séta,

•fokozza az agy oxigénellátottságát, ami segít, hogy éber maradj, és hatékonyabb légy.

 

3. Legyőzi a depressziót

A depresszió hatékony ellensége a mozgás, és sok más módszerekkel ellentétben tartós eredményt produkál.   

•Ha már csak azt figyelembe vesszük, hogy a testünkkel való intenzív foglalkozás megtanít elfogadni és megszeretni saját tested, megtetted az első lépést afelé, hogy nagyobb békében élhess önmagaddal.

 

4. Lehet jobb a szex?

A szervezetben az endorfin-hormontermelés mozgás közben fokozódik és kiváltja a boldogság- és elégedettség érzetet.

•Minél jobban érzed magad, a libidód annál intenzívebben kezd el ébredezni.

•Az endorfin felszabadulása leküzdi a napi stressz okozta feszültséget, és gyakrabban adsz zöld utat az elhanyagolt frissítő szexnek.

•Az aktív élet során a friss vér azokra a helyekre is eljut, melyekre szükséged van ahhoz, hogy a szex élvezeti értéke is megnőjön az életedben.  

 

5. A csonttöréseket megelőzi

A csontritkulás háromból egy 50 év feletti nő életét biztosan megkeseríti. A gyenge csontok törésre hajlamosak, kifejezetten a csukló, a csípő, és a gerinc van veszélyben. •A csontok képesek természetesen megújulni. A mozgás megújulásra, az elveszített sejtek pótlására ösztönzi a csontszövetet.

•Egy nő rendszeres mozgással több mint 10% csontszövetet képes felépíteni. Például teniszjátékosoknál megfigyelték, hogy a szerváló karjukban 30%-kal sűrűbb a csontjuk, mint a másikban.

•A csontok alapvetően pozitívan reagálnak a terhelésre. Ha kényszeríted csontjaidat, hogy keményebben dolgozzanak, azok egyre erősebbé és ellenállóbbá válnak, ami megakadályozza hogy később könnyen törjenek.

 

6. Asztma ellen gyógyír

Azokat, akiknek a családjában már előfordult ez a betegség, óva intik a mozgásszegény életmódtól, mert az növeli az asztma kialakulásának esélyét.

•Séta közben a tüdő keményebben dolgozik, tágul, és több oxigént juttat el az izmokhoz. A tüdő izmainak megerősödése képes enyhíteni a már kialakult betegségen, de képes a betegség kialakulását is megelőzni.

•Ha már asztmás vagy, az orvosoddal ellenőríztesd az edzéstervedet!

 

7. A cukor egyensúlyáért

Nincs arra magyarázat, miért nő egyre a diabéteszesek száma a világon, de egy feltételezés szerint ennek oka az ülő életmód.

•Napi 30 perc séta csökkenti a diabétesz kialakulását, illetve annak súlyosságát.

 

8. Mozogj a rák ellen

Azt gondolhatjuk, a sok rák ellenes futóverseny egy figyelemfelhívó, de csupán   jelképes megmozdulás. A szó legszorosabb értelmében lehet futni a rák ellen. A futás amellett, hogy javítja az anyagcserét, olyan létfontosságú hormonokat termel, melyek erősítik a szervezetet. Lassan tudományos körökben is elfogadottá válik az a tény, hogy   a rák is egyike azon betegségeknek, mely mozgásban gazdag aktív (boldog) élettel megelőzhető.

 

9. Alzheimer kór

Az öregkorral járó szellemi leépülés, az agy működési rendellenessége aktív életmóddal jó eséllyel megelőzhető. Bebizonyították, hogy a mentális aktivitás mellett a rendszeresen fizikai tevékenységet végzők kevesebb eséllyel betegszenek meg.

 

10. Edzés után is égeted a kalóriát

Ha még mindig nem érzed elég inspiráltnak magad arra, hogy mozogj, akkor most figyelj! Nem csak az edzés alatt lesz gyorsabb az anyagcseréd, hanem az edzés után még pár órán keresztül folytatódik ez a folyamat!   Folytasd az edzést te is, már másnap.