Détár Enikő nem csak színész, hanem kiváló énekes és táncos is, ráadásul két kisgyermek édesanyja és egy közkedvelt színművész Rékasi Károly felesége. Nő legyen a talpán, aki az életben és a játékban mindig teljes értékűt tud nyújtani. Így nem véletlen, hogy a nemrég létrejött fittLÁBÉRT Klub épp őt kérte meg, hogy álljon ügyük mellé és népszerűsítse gyógyító munkájukat.

 

Először férjét, Rékasi Károlyt kértük meg, hogy ossza meg velünk gondolatait az egészséges, formás női lábak esztétikájáról.

 

R.K. Minden nő megpróbálja öltözködésével, tartásával, mozdulataival hangsúlyozni, amit magán a legelőnyösebbnek talál, ki a csípőjét, ki a szemét vagy a haját, mi férfiak pedig hódolunk. De az vitathatatlan, hogy egy szép női láb igazi élvezet számunkra. Egy formás boka, egy ívelt, hibátlan, karcsú láb, ahogy könnyedén lép az utcán felénk…nos ehhez nincs mit hozzátenni.  

 

– Úgy tudom, hogy Enikőnek voltak problémái…

 

R.K. Az Ő lábával nincs semmi gond, nekem nagyon tetszik!

 

D.E. Azért problémák valóban akadtak. A tánc rendkívül igénybe veszi a bokámat, mivel igen lazák a bokaszalagjaim. Egy-egy „Macskák” előadás után, sokszor az orvosi ügyeleten kötöttem ki. Már ott tartottam, hogy engedem megműteni, de a táncosok mind hevesen tiltakoztak, azt mondták, hogy ez jórészt lelki eredetű, és némi erősítéssel és önfegyelemmel megoldható. S valóban, amint jobban odafigyeltem rá és magamra, nem okozott több bajt.

 

– Egy színésznőnél különösen fontos, hogy a lábai épek és formásak maradjanak. Nem féltél a terhesség hatásaitól?

D.E. Olyannyira nem, hogy még a kilencedik hónapban is – ez egyébként nem követendő példa – magassarkú cipőben jártam. Így aztán kezdtek előjönni a visszerek, de szerencsére az orvosok tanácsára kenőccsel meg tudtam állítani a kifejlődését. Persze a legfontosabb a megelőzés, én sokat mozgok, sportolok, táncolok, és ez megóv az ilyen bajoktól.

 

– Rendszeresen gondot fordítasz a lábaid ápolására?

D.E. Inkább kampányszerűen. A fellépések előtt például minden szükséges „lépést” megteszek, hogy a legjobb formámat hozzam. Az egyik legkellemetlenebb lábbetegség a gombásodás, ezt az emberek többsége életében legalább egyszer megtapasztalja. Én is átéltem, és miután a kezelések sikerrel jártak, megfogadtam, hogy igen óvatos leszek. Ebben az esetben is a megelőzést tudom javasolni mindenkinek.

 

– Miért vállaltad el, hogy a fittLÁBÉRT Klub kezdeményezése mellé áll?

D.E. Mert mozgáskultúránknak ez az alapja, és mert nő vagyok, aki szeretné, ha sokáig csinos maradna a lába, ami mindig kivillan a szoknya alól. Komolyra fordítva a szót: keveset foglalkozunk lábaink egészségével, pedig igen sokat használjuk, tehát vigyáznunk kell rá. A klub szakemberei segítenek abban, hogy megismerjük azokat a

betegségeket, amelyeket jobb megelőzni, de ha már kialakultak,

akkor mindenképp kezelni kell. Az orvosoktól, gyógytornászoktól,

fitneszedzőktől mindenki tájékoztatást kaphat a gyógyulás lehetőségeiről, és a különböző készítményekről. Érezhetjük, hogy problémánkkal nem maradunk egyedül, és ez minden baj megoldása felé a legfontosabb lépés.

 

Kálmán Judit